Ultimele Știri

„Convoi Umanitar” – 23 de taburi rusești au trecut în Ucraina sub ochii a zeci de jurnaliști occidentali

„Convoiul umanitar” al Federației Ruse s-a transformat într-o veritabilă invazie, așa cum au avertizat oficiali de la Kiev și occidentali în ultimele zile, care au reclamat faptul că Putin se va folosi de pretexte umanitare pentru a pătrunde militar pe teritoriul Ucrainei.

Joi seară, cel puțin 23 de taburi rusești au trecut graniţa în Ucraina prin punctul de trecere de la Izvarino, situat la puțin mai mult de 10 km de locul în care o parte din cele 280 de camioane cu „ajutoare umanitare” au staționat înainte de a trece frontiera.

Publicația britanică The Thelegraph, care are un jurnalist ce a însoțit coloana rușilor cu „ajutoare umanitare”, scrie că trimisul său, Roland Oliphant, a văzut cum o coloană de transportatoare blindate rusești au pătruns în Ucraina. „Nici măcar nu au stins farurile”, scrie corespondentul pe Twitter.

 Didn’t even turn off their headlights. Saw Russian military plates on support vehicles, but no markings I could make out on APCs.

— Roland Oliphant (@RolandOliphant) August 14, 2014

Și corespondentul The Guardian, Shaun Walker, a fost martorul acestui incident. Acesta scrie că s-a văzut clar cum o coloană de blindate care conțineau însemne militare au trecut frontiera în Ucraina.

„I witnessed 23 Russian armoured vehicles cross border into Ukraine,” says @RolandOliphant on #BBCNewsday pic.twitter.com/NZTyrNApvL

— BBC World Service (@bbcworldservice) August 15, 2014

 

Amintim că joi, în jurul prânzului, aproximativ o sută de camioane din cele 280 trimise de Federația Rusă spre Ucraina au ajuns la frontiera dintre cele două state, dar nu în nord, în regiunea Harkov, controlată de forțele Kievului ci la Rostov, în apropierea unui punct de trecere al frontierei controlat de separatiști.

Autoritățile de la Kiev, dar și oficiali occidentali au avertizat în mai multe rânduri că dacă Rusia va forța intrarea „coloanei umanitare” pe teritoriul Ucrainei, fără un acord prealabil, acest gest va fi catalogat drept o invazie armată.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*