Ultimele Știri

Controversatele legi „Big Brother” au fost adoptate în Franța și Canada

proteste canada legi big brother

Vizate de atacuri teroriste, Franța și Canada au adoptat controversatele legi „Big Brother” prin care securitatea prevalează față de viața privată. În același timp, la București se pregătește același scenariu favorabil SRI-ului, după ce Klaus Iohannis s-a consultat cu partidele politice în vederea adoptării acestor legi.

După atacul terorist de la Paris s-a creat momentul propice pentru implementarea legilor care limitează libertatea individuală, iar Franța este prima țară care adoptă „supravegherea în masă” în contextul frivolității persistente în rândul cetățeanului francez. Marți, pe ordinea de zi a Parlamentului francez s-a aflat controversata lege care permite serviciilor secrete să asculte telefoane şi să citească e-mailuri fără acordul unui judecător.

Chiar dacă legea a fost puternic contestată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, deputaţii au aprobat proiectul de lege, cu o majoritate copleșitoare (438 de voturi pentru, 86 împotrivă și 42 de abțineri). Socialiştii şi conservatorii și-au dat mâna și au votat împreună legea, pe care o consideră foarte importantă în lupta contra terorismului. Singurii care s-au opus au fost ecologiştii şi deputaţii de extremă-stânga.

Președintele socialist Francois Hollande a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională după încheierea procedurii parlamentare, pentru a garanta că textul respectă legea fundamentală, însă este puțin probabil ca legea să fie respinsă.

Pe tărâmul canadian, de asemenea, s-a adoptat, aseară, legea antiteroristă prin care serviciile de informații vor primi mai multe prerogative și care va permite un control fără precedent asupra internetului. Astfel, după lungi dezbateri în plenul parlamentar, așa-numita lege C-51 a fost votată cu o majoritatea largă, iar serviciilor secrete li se va permite să intercepteze finanțe și deturneze conturi de Twitter.

Ca și în Franța, meta-datele privitoare la internet vor fi culese prin analiza automată a comunicațiilor pe internet prin intermediul unor algoritmi și filtre. Spre deosebire de Hexagon, în Canada va fi creat un organism de control independent pentru activitățile Centrului pentru Securitatea Comunicațiilor, agenția care se ocupă de interceptările comunicațiilor și care are legături strânse de cooperare cu NSA-ul american.

Peste 200.000 de canadieni au semnat o petiție prin care cer retragerea proiectului, fiind organizate și câteva proteste dispersate, ceea ce pentru Canada reprezintă o noutate, însă parlamentarii și-au văzut de treaba lor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*