Contrabanda, traficul de droguri şi prostituţia au contribuit cu sute de milioane euro la PIB-ul României în 2015

  • Adelina Mitrache
  • 11 aprilie 2016
  • Economie

Contrabanda cu ţigări şi alcool, traficul şi comerţul cu droguri şi prostituţia au avut o pondere de 0,21% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, însemnând în jur de 340 de milioane de euro, arată datele preliminare transmise de către Institutul Naţional de Statistică (INS), la solicitarea News.ro, contribuţia activităţilor ilegale în economie fiind similară celei înregistrate în 2014.

Ultimele statistici oficiale arată că economia României a înregistrat o creştere de 3,8% în 2015, peste estimările iniţiale, iar valoarea produsului intern brut a ajuns la 712,8 miliarde lei (160,4 miliarde euro).

Produsul intern brut este cel mai folosit indicator pentru a măsura dimensiunea unei economii, prin calculul valorilor aduăgate de la nivelul tuturor sectoarelor de activitate. 

Potrivit INS, contrabanda cu alcool şi tutun a avut  o pondere de 0,1% în PIB în 2015, traficul de droguri  a reprezentat tot 0,1% din PIB, în timp ce prostituţia a contribuit cu 0,01% din PIB.  

Raportat la valoarea economiei din 2016, 0,1% din PIB înseamnă 160 milioane euro, astfel că cele trei activităţi ilegale luate în calcul de către INS înseamnă în jur de 340 de milioane de euro. 

Ponderea activităţilor ilegale în economia românească s-a menţinut anul trecut la un nivel apropiat cu cel din anul anterior. În 2014, contrabanda a avut o contribuţie la PIB de 0,11%, traficul de droguri – de 0,12%, iar prostituţia – de 0,01%, potrivit datelor semidefinitive, transmise de INS la solicitarea News.ro. 

Institutul Naţional de Statistică a început să includă oficial contribuţia principalelor activităţi ilegale în economia românească din 2014, după introducerea unor reglementări europene în acest sens. 

Potrivit unor estimări ale Eurostat, cele mai importante contribuţii în PIB ale contrabandei, prostituţiei şi traficului sau comerţului cu droguri sunt în Finlanda, Suedia, Austria, Olanda şi Marea Britanie, iar cele mai mici ponderi – în Ungaria, Polonia, România şi ţările baltice. 

Totuşi, unele dintre aceste activităţi sunt considerate legale în unele state europene şi ilegale sau legale în anumite condiţii în altele. 

În Marea Britanie, drogurile ilegale şi prostituţia au contribuit cu 0,7% la PIB în 2014, pondere apropiată de contribuţia agriculturii din regat în ansamblul economiei, potrivit unor date publicate de Office For National Statistics (ONS).

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *