Contorul citit lunar umflă factura la energie electrică

  • Adelina Mitrache
  • 7 iulie 2016
  • Economie
scumpiri

Factura la energia electrică ar putea creşte din cauza vizitelor prea dese ale celor care ne citesc contoarele. Senatorii vor să impună furnizorilor să verifice lunar consumul clienţilor casnici. Iar noua lege a energiei aprobată de Parlament ar putea aduce şi ea modificări de preţ din partea producătorilor.

Furnizorii de energie electrică spun că modificările din Parlament i-ar putea obliga să scumpească facturile. Citirea consumului mai des decât până acum poate duce la costuri suplimentare, explică ei.

Ion Lungu, preşedinte Asociaţia Furnizorilor de energie Electrică: „O operaţie care se făcea odată la trei luni, trebuie făcută în fiecare lună. Dacă ar fi să discutăm grosier, ar fi o creştere de trei ori a costurilor cu citirea contoarelor la energia electrică. Va apărea ca un cost suplimentar care va trebui introdus în factura la consumatorul final.”

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Consider că va fi o activitate foarte greu de îndeplinit.”

Altă modificare importantă este chiar la legea energiei electrice aprobată deja în Parlament: producătorii pot încheia contracte între ei pentru a-şi vinde reciproc energie. Furnizorii se tem că astfel nu îşi vor mai putea alege energia cea mai ieftină de pe bursă, pe care o livrează clienţilor finali. În plus vor fi ajutate indirect Complexul Energetic Oltenia şi Hunedoara care produc cea mai scumpă electricitate din ţară.

Otilia Nuţu, expert în domeniul energiei: „Au existat de-a lungul anilor mai multe iniţiative din partea autorităţilor să salveze nesalvabilul, respectiv centralele de producţie pe bază de cărbune.”

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor: „Ea a fost citită, după părerea mea, în grabă şi printre rânduri, crezându-se că este o dedicaţie în favoarea unui producător în mod exclusiv, dezavantajându-i pe ceilalţi.”

Argumentul parlamentarilor este că soluţia va salva termocentralele, vitale pentru echilibrarea sistemului energetic naţional. Ele sunt pornite când hidrocentralele, reactoarele nucleare sau centralele de energie regenerabilă îşi reduc producţia.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *