Ultimele Știri

Consultări între preşedinte şi partidele politice pe tema bugetului Apărării

Preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţii ale partidelor politice discută astăzi la Palatul Cotroceni stabilirea unui buget minim de doi la sută din PIB pentru Apărare începând cu anul 2017.

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal au intrat la şedinţă la ora 10:45. Scopul dicuţiilor rămâne în mod sigur realizarea unui acord politic de a asigura un buget minimal de 2% din PIB pentru ministerul Apărării Naţionale. 

Delegaţia PNL este formată din co-preşedintele Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Andrei Chiliman, Teodor Atanasiu şi Marian Petrache.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte o majorare cu 0,3% din PIB pentru bugetul armatei. Dacă toate partidele vor fi de acord pactul va fi semnat în cursul zilei de marţi.

Prima delegaţia care a intrat la consultările cu şeful statului este cea a PSD, condusă de premierul Victor Ponta, şi din care mai face parte Mircea Duşa, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov.

Alături de şeful statului, la discuţii participă consilierii Dan Mihalache, George Scutaru, Cosmin Marinescu şi Andrei Muraru.

Discuţiile cu reprezentaţii PSD au durat jumătate de oră, social-democraţii plecând de la Palatul Cotroceni fără a face declaraţii de presă.

Este posibil ca la finalul consultărilor, şeful statului să facă o declaraţie de presă, în care să prezinte concluziile discuţiilor cu reprezentanţii partidelor din Parlamentul României, pe tema finanţării Armatei.

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o săptămână după ce preşedintele Iohannis a anunţat că una dintre priorităţile mandatului său, în perioada următoare este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării.

”Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare”, anunţa Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei. ”Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi de la Opoziţie, să îşi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele de înzestrare”, mai spunea şeful statului.

Discuţiile sunt doar consultative, de cele mai multe ori partidele politice nu respectă aceste acorduri politice, iar cel mai bun exemplu este bugetul pentru educaţie, unde România ocupă ultimul loc din Europa în raport cu PIB-ul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*