Ultimele Știri

Conspirație împotriva Rusiei: 23 de ani de închisoare pentru un regizor ucrainean

oleg-sentsov

Oleg Sențov a fost condamnat, miercuri, la închisoare pentru 23 de ani, sub acuzația de conspirație pentru a comite atacuri teroriste în Crimeea.

Regizorul ucrainean originar din Crimeea a criticat regimul lui Vladimir Putin și s-a opus anexării peninsulei în primăvara anului 2014. Oleg a fost dat dispărut de familie și s-au aflat date despre acesta la câteva zile, când s-a făcut anunțul că a comis o conspirație împotriva statului rus și era pregătit să comită atentate teroriste. 

Sentsov, a fost prins pe stradă în Sevastopol în luna mai 2014 de către ofițerii de securitate ruși și a reapărut la câteva zile în arest la Moscova.

2-4

Ucraineanul originar din Crimeea a fost adus în fața unui tribunal din regiunea Rostov-Don și a fost condamnat după legile Federației Ruse deși acesta nu posedă cetățenia rusă. Oleg Sențov a pledat nevinovat și a insistat că o instanță rusă nu este competentă în cazul său.

În vîrstă de 39 de ani, el a devenit cunoscut mai ales grație filmului Gamer, al cărui erou este un adolescent pasionat de calculatoare.

Regizorul ucrainean afirmă că a fost răpit se separatiștii pro-ruși pe teritoriul țării sale și preluat apoi de autoritățile moscovite. Procuratura rusă îl acuză că ar fi coordonat o grupare teroristă care, între altele, ar fi plănuit două atacuri în orașul Simferopol.

Coordonatoarea presupuselor activități teroriste ar fi fost gruparea radicală ucraineană Pravi Sektor – Sectorul Dreapta. Oleg Sențov a spus la primul termen al procesului că nu recunoaște legitimitatea instanței care îl judecă. Dosarul întocmit pe numele său se bazează în largă măsură pe mărturiile a doi bărbați condamnați deja la câte șapte ani de închisoare.

Oleg Sențov califică procesul său drept unul motivat politic și susține că a fost bătut vreme de 24 de ore în încercarea de a fi silit să se recunoască vinovat. Acuzațiile de tortură nu au fost investigate pînă acum – conducerea închisorii a răspuns că regizorul și-a provocat singur rănile și a sugerat că el ar fi un sado-masochist.

Sentsov-July-7th-20142

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*