Ultimele Știri

Consiliul Fiscal are rețineri în privința bugetului pe anul 2015

Consiliul Fiscal și-a manifestat reținerile în privința noului buget și a creșterilor într-un ritm nejustificat de mare, care se anunță a avea loc anul viitor. Acesta consideră că este puțin probabilă absorbția fondurilor Uniunii Europene și că unele dintre cheltuielile prognozate par ușor subevaluate.

În privința  Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului de asigurări sociale pentru anul 2015, Consiliul Fiscal arată că:

„La o analiză preliminară a agregatelor bugetare cuprinse în proiectul de buget pe baza datelor disponibile la acest moment, Consiliul fiscal îşi manifestă unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al încasărilor aferente categoriilor «impozit pe venit», «contribuţii sociale», «impozit pe profit», «impozite şi taxe pe proprietate», care sunt prognozate a avansa mai rapid decât ar fi justificat de dinamica proiectată a bazelor macroeconomice relevante şi de măsurile de politică fiscală adoptate. De asemenea, pe partea de cheltuieli, o serie de categorii – «cheltuieli de personal», «cheltuieli cu bunuri şi servicii», «asistenţă socială» – par a fi uşor subevaluate având în vedere măsurile adoptate, precum şi execuţia bugetară aferentă anului 2014”.

De asemenea, Consiliul arată că metodele prezentate în prezent, nu par cele mai potrivite pentru a se ajunge la ajustarea deficitului bugetar în 2015, adică prin prin reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile (cu 0,6 pp din PIB).

„În plus, creşterea prognozată a cheltuielilor de investiţii se bazează în cea mai mare parte pe o creştere proiectată spectaculoasă (aproape dublare faţă de execuţia bugetară din 2014) a absorbţiei fondurilor europene, care, deşi dezirabilă, pare foarte puţin probabil a se realiza, în timp ce cheltuielile de capital finanţate din surse proprii sunt proiectate a creşte faţă de nivelul foarte scăzut înregistrat în 2014 (ele scad semnificativ însă ca procent din PIB faţă de perioada 2010-2013)”.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*