Ultimele Știri

Consiliu extraordinar pentru Grecia, luni ! Grecia își dorește intrarea în faliment

Eşec în negocierile dintre guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali, la Luxemburg. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat pentru luni un consiliu extraordinar al şefilor de state din zona euro, în speranţa că va găsi o soluţie politică.

Întâlnirea a pornit într-o notă de pesimism generalizat, care s-a confirmat la final. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsellbloem, i-a îndemnat pe greci să vină cu propuneri sustenabile în al 12-lea ceas. Se pare că Grecia își dorește falimentul, iar Europa nu știe ce să facă. Intrarea Greciei în faliment, ieșirea sa din zona Euro, va provoca un tsunami asupra economiei Uniunii Europene. 

Acest lucru ne arată că Europa este în colaps și este susținută artificial de state precum Germania, Marea Britanie și Franța, cunoscute și ca motoarele economice ale Uniunii. Grecii pot lua o decizie care va arunca o pătură neagră asupra Europei pentru cel puțin 20 de ani, chiar dacă oficialii de la Bruxelles țin totul ascuns. Grecii au retras în ultimele zile peste 400 de miliaone de euro din bancomate, fapt ce arată situația clară a unui colaps financiar ce se prefigurează în perioada imediat apropiată.

”Este încă posibilă găsirea unui acord şi extinderea actualului program de finanţare şi după sfârşitul acestei luni. Mingea este în terenul grecilor, depinde de ei să prindă această ultimă ocazie”, a declarat Jeroen Dijsselbloem.

”Cele două părţi s-au apropiat deja de găsirea unui acord în cele mai multe dintre problemele în discuţie. În termeni fiscali, concesiile noastre s-au apropiat în ultimele săptămâni şi luni la o jumătate de procent din PIB”, a declarat Iannis Varoufakis, ministrul elen de Finanţe.

Nuca tare a negocierilor este reprezentată de reforma pensiilor pe care o cer instituţiile creditoare şi majorarea TVA. Strada îi presează însă pe guvernanţii greci să nu le accepte. În opinia creditorilor, în lipsa acestor măsuri nepopulare, trebuie găsite soluţii care să aibă acelaşi impact bugetar.

”Trebuie să fie propuneri tangibile care să substituie propunerile creditorilor. Din punctul nostru de vedere trebuie să fie credibile, pentru că FMI împrumută bani în 188 de ţări şi suntem responsabili pentru ţările acestea”, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde.

Christine Lagarde a fost foarte dură şi a anunţat că indiferent de deznodământul negocierilor, Fondul Monetar Internaţional nu va păsui nici măcar cu o zi Grecia de plata sumei de 1 miliard şi jumatate de euro, care are scadenţă la finalul lunii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*