Ultimele Știri

Conservatorii – marii câștigători ai alegerilor din Marea Britanie

David Cameron

 

Urnele s-au închis în Marea Britanie, iar primele exit-poll-uri îi dau câștigători pe conservatorii lui David Cameron, cu 316 mandate parlamentare.

Partidul Conservator a înregistrat un rezultat peste așteptări, avâmd în vedere că au obținut cu zece mandate mai mult decât în actuala legislature, iar pentru a avea majoritate absolută le mai trebui numai zece mandate(326). 

Marii pierdanți ai alegerilor sunt laburiștii care au înregistrat cel mai prost rezultat din ultimul sfert de secol, după ce au obținut doar 239 de mandate.

Cum marea majoritate a scoțienilor s-au orientat către Partidul Național Scoțian, care a obținut 58 de locuri în Parlament din 59 posibile, Partidul Liberal Democrat  al vicepreședintelui Nick Clegg a pierdut jumătate din mandate față de actuala legislature, rămânând doar 10 mandate.

S-au prăbuşit și euroscepticii din partidul anti-imigrație UKIP care nu a luat decât două mandate.

Plaid Cymru, partid din Țara Galilor, ar avea patru mandate, iar ecologiștii două.

În această configurație, David Cameron rămâne premier, iar Ed Miliband probabil va demisiona, sunt de părere experții.

Primele reacții din partea politicienilor britanici îndeamnă la prudență față de rezultatele prognozate de sondajul efectuat la ieșirea de la urne, având în vedere că ultimele sondaje arătau că nu va exista un învingător clar și partidele păreau pregătite ca în următoarele săptămâni să poarte negocieri dure pentru formarea Guvernului.

Exit-poll-ul a fost realizat de NOP/MORI pentru BBC, ITV si Sky.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*