Consecințele loviturii de stat eșuate din Turcia: România va rămâne singurul aliat consecvent al NATO în zona Mării Negre

În Ankara sunt așteptate schimbări majore cu privire la zona NATO, în urma loviturii de stat eșuate care a avut loc în urmă cu două săptămâni. Aceste schimbări ar putea face din România singurul aliat consecvent al NATO din zona Mării Negre, conform fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Contribuţia Ankarei la lupta anti-teroristă „se va diminua, în condiţiile în care structurile specializate se vor concentra pe eliminarea consecinţelor interne ale loviturii de stat”, argumentează Diaconescu.

„Liberalizarea circulaţiei cetăţenilor turci, începând cu luna octombrie, devine improbabilă, în actualele circumstanţe, dar există semnale că Turcia va continua să onoreze angajamentul luat privind refugiaţii aflaţi pe teritoriul său în condiţiile în care guvernele europene vor trimite ajutorul financiar, agreat în luna martie, de trei miliarde de euro. Nu este de aşteptat ca ideea introducerii pedepsei cu moartea să se concretizeze. Statele UE au subliniat clar că o astfel de decizie ar bloca total dialogul cu Ankara, legea ar complica posibilitatea extrădării lui Gulen şi, în principiu, nu poate fi aplicată retroactiv”, a comentat fostul ministru de Externe, citat de Mediafax.

În această conjunctură, România „trebuie să fie pregatită cu variante strategice în condiţiile în care, aşa cum este de aşteptat, Turcia se va reîntoarce la o politică de securitate ceva mai independentă de NATO, căutând aliaţi în afara Alianţei”, a spus, pentru MEDIAFAX, fostul şef al diplomaţiei, adăugând că postura României de „singur aliat consecvent” al NATO în zona Mării Negre presupune „atât atragerea interesului partenerilor din Alianţă la un nivel mult mai profund dar şi măsuri concrete, rapide, de asigurarea securităţii şi stabilităţii în zona de sud est a Frontierei Estice a NATO”.

Posibilul succes al loviturii de stat „ar fi plasat Turcia în afara cadrului democratic funcţional, acceptat în Europa”, dar răspunsul „post-lovitură de stat reprezintă, în egală măsură, o distorsionare a regulilor de funcţionare a unui stat democratic, bazat pe reguli şi standarde clare”, a spus Diaconescu, conform Mediafax.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *