Ultimele Știri

Conflictul dintre Obama și Netanyahu escaladează

obama netanyahu

Președintele american Barack Obama a declarat că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu nu a oferit nici o alternativă viabilă pe fondul negocierilor privind programul nuclear al Iranului, în timpul discursului din Congresul SUA.

„Nu avem nimic nou”, a comentat Obama despre discursul lui Netanyahu din Congres, eveniment organizat cu ajutorul parlamentarilor republicani.  

Abordarea premierului israelian despre programul nuclear iranian nu aduce nimic nou și nici o alternativă viabilă la înțelegerea cu Iranul, afirmă Barack Obama.

Obama a adăugat că discursul lui Netanyahu nu a fost diferit de cel din 2013, atunci când a criticat chiar un acord nuclear interimar între Statele Unite și Iran, precum și celelalte națiuni care participau la negocieri.

Netanyahu a declarat că un acord cu Teheranul ar garanta nimic, însă Iranul ar avea capacitatea de a construi arme nucleare.

„Acest acord nu  va schimba Iranul în bine; se va schimba doar Orientul Mijlociu în rău”, afirmă Netanyahu.

„O afacere care ar trebui să împiedice proliferarea nucleară ar declanșa în schimb o cursă a înarmării nucleare în cea mai periculoasă parte a planetei,” Orientul Mijlociu, a adăugat el.

„Aceasta este o afacere proastă,” a completat premierul israelian.

Obama a spus că, în cele din urmă, „nu avem încă o afacere” cu Iranul. Obama afirmă că administrația sa „stă concentrată pe problema centrală”, aceasta fiind împiedicarea Iranul să obțină o armă nucleară.

Secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat marți că există o varietate de motive pentru a nu avea încredere în partea iraniană privind programul său nuclear și, astfel, orice afacere a SUA cu Teheranul ar include „în profunzime un regim de control riguros.” 

„Lista preocupărilor pe care o avem cu Iranul este de lungă durată”, a declarat Earnest, dar alternativele prezentate de Netanyahu ar „fi de scurtă durată” față de succesul obținut de către administrația Obama. Strategia lui Obama, a adăugat el, este cea mai bună soluție în rezolvarea preocupărilor comunității internaționale asupra înțelegeri.

Administrația Obama vrea să mențină un climat de bază non-politic în jurul negocierilor nucleare, afirmă Earnest, motivând neparticiparea președintelui la întâlnirea cu Netanyahu în această săptămână la Washington.

Teheranul a afirmă că discursul lui Netanyahu a fost „plictisitor și repetitiv.”

„Discursul de astăzi al prim-ministrului sionist a fost plictisitor și repetitiv … și o parte a campaniei electorale a radicalilor din Tel Aviv”,  a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe iranian, Marzieh Afkham, potrivit IRNA.

Programul nuclear al Iranului este legal în conformitate cu termenii Tratatului de neproliferare a armelor nucleare. Israelul este unul dintre puținii membri ai Organizației Națiunilor Unite, care nu este semnatar al acestui tratat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*