Conflictul din Marea Britanie ia amploare! Ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate

  • Nicoleta Ungureanu
  • 11 iulie 2016
  • Externe

Lideri ai Partidului Laburist şi ai Partidului Liberal-Democrat solicită organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie, pe motiv că Partidul Conservator nu are legitimitate să numească premierul după demisia lui David Cameron ca urmare a referendumului pe tema ieşirii din UE, conform ZF.

Partidul Conservator a anunţat luni că nu va repeta nicio etapă a scrutinului intern pentru desemnarea liderului formaţiunii, astfel că Theresa May urmează să fie confirmată mai devreme în funcţiile de preşedinte conservator şi de prim-ministru al Marii Britanii. Anunţul a fost făcut după ce Andrea Leadsom, deputat şi secretar de Stat pentru Energie, s-a retras din cursă.

După acest anunţ, formaţiunile de opoziţie Partidul Laburist (centru-stânga) şi Partidul Liberal-Democrat (centru) solicită organizarea de alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care viitorul scrutin la termen este programat în mai 2020.

„Dată fiind instabilitatea generată de referendumul privind ieşirea din UE, este esenţial ca Marea Britanie să aibă un premier ales în mod democratic”, a declarat Jon Trickett, coordonatorul laburist privind alegerile. „Acum pare că vom avea o încoronare a unui nou premier britanic, în persoana Theresei May”, a subliniat el, citat de ziarul The Independent.

„Conservatorii nu mai au mandat politic”, a declarat, la rândul său, Tim Farron, liderul Partidului Liberal-Democrat. „Prin încoronarea Theresei May, avem nevoie de alegeri anticipate. Conservatorii nu mai au mandat politic. Marea Britanie merită mai mult de atât”, a subliniat el.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *