Ultimele Știri

Confiscarea averilor ilicite după modelul francez

Charles Duchaine

Directorul Agenției pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate (AGRASC) din Franța, Charles Duchaine, afirmă că procurori trebuie să se gândească ”bine” pe ce bunuri pun sechestru, pentru că gestionarea acestora poate deveni o povară pentru buget.

Charles Duchaine a participat la evenimentul „Confiscarea extinsă: Cât recuperăm?” organizat de Freedom House, unde a susținut că cea mai bună gestiune a bunurilor o reprezintă vânzarea.

„Trebuie avut și un spirit mercantil. Înainte de a cere o confiscare, procurorul trebuie să studieze bine efectul acelei confiscări. Trebuiesc evitate situațiile privind deposedarea de lucruri care vă vor costa”, a arătat Charles Duchaine.

Duchaine a prezentat modelul francez al Agenției pe care o conduce, în perspectiva înființării Oficiului Național de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate.

AGRASC este compusă din 26 de persoane, dintre care 42% vin din domeniul judiciar, 42% din domeniul finanțelor, iar 16% sunt polițiști, jandarmi sau vameși.

Duchaine a spus că nu posedă autoturism de serviciu și nici nu are șofer, pentru ca Agenția să aibă o imagine ireproșabilă și să nu poată spune nimeni că profită de pe urma confiscărilor.

România se confruntă cu o problemă gravă privind confiscarea averilor ilicite, fapt ce pune în umbră rezultatele obținute de Direcția Națională Anticorupție. Confiscarea averilor și recuperarea prejudiciilor întâmpină probleme din cauza ANAF care a reușit contraperformanța de a recupera doar 10% din deciziilor de confiscare dispese de instanțele de judecată. 

Autoritățile române au fost sfătuite să creeze o agenție similară celei din Franța pentru rezolvarea problemelor privind confiscarea averilor și recuperarea prejudiciilor.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Confiscarea averilor ilicite după modelul francez

  1. Roman In Tara Mea // 10 martie 2015 at 12:25 // Răspunde

    Pentru fiecare 10 000 euro nerecuperati din prejudiciul creat, pedeapsa sa le fie marita cu un an de inchisoare cu executare si veti vedea ce coada fac la ANAF!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*