Ultimele Știri

Condimentul mai scump ca aurul

Cunoscut sub denumirea de ”aurul roșu”, cel mai căutat condiment din lume costă mai mult decât aurul clasic.

Crocus sativus, planta care produce stigmatele parfumate, este de fapt sterilă și nu se poate reproduce fără intervenția omului. Șofranul este produsul civilizației cretane, care trasformase această floare într-un panaceu, o plantă sacră, simbol al fertilității și al cunoșterii. Șofranul trebuie ținut departe de lumină și temperaturi extreme, bine închis, tocmai pentru a-și păstra aroma.

În mâncare, șofranul se adaugă la sfărșitul perioadei de preparare, tocmai pentru a se evita distrugerea aromei. Iranul și Spania sunt principalii producători de șofran, cu peste 80% din producția totală a lumii.

Aroma șofranului nu poate fi reprodusă pe cale artificială. Filamentele șofranului trebuie infuzate, pentru a elibera aroma și culoarea dorită.  La un preț cuprins intre 2.000 și 10.000 lire/500g, șofranul este nu doar cel mai scump condiment din lume, ci și cel mai scump aliment, mai scump decât caviarul, carnea de vită Kobe, oțetul balsamic.

Însă un singur firicel poate schimba complet gustul unei mâncări sau prăjituri. Prețul atât de ridicat este explicat de modul în care se obține. Fiecare floare, care înflorește doar o dată pe an, timp de o săptamână, produce 3 stamine care trebuie culese delicat cu mâna, apoi uscate. 

Se spune despre șofran că îi face pe oameni mai veseli. În zilele noastre, planta este considerată unul dintre cele mai scumpe condimente.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*