Ultimele Știri

Condamnat la închisoare, Ioan Cindrea nu acceptă demiterea din fruntea CJ Sibiu

ioan cindrea

Preşedintele demis al CJ Sibiu, Ioan Cindrea, susţine că încetarea mandatului său înainte de termen este „o aplicare abuzivă a legii”, fiind „călcaţi în picioare” cei peste 70.000 de sibieni care l-au votat, şi spune că are dreptul să conteste ordinul în instanţă, fără a preciza dacă o va face.

Preşedintele demis al Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, afirmă, într-un comunicat de presă transmis marţi, că a luat act de ordinul Prefecturii Sibiu prin care îi încetează mandatul înainte de termen.

„Este o situaţie fără precedent prin care au fost călcaţi în picioare şi desconsideraţi cei peste 70.000 de locuitori ai judeţului Sibiu care mi-au acordat încrederea şi votul lor în 2012. Consider că este o aplicare greşită a legii pentru că, în conformitate cu Statutul aleşilor locali, mandatul preşedintelui Consiliului Judeţean încetează NUMAI în cazul unei pedepse privative de libertate”, susţine Cindrea.

El reiterează ideea că sentinţa primită nu este cu privare de libertate şi nici nu i se interzic dreptul de a alege şi cel de a fi ales.

Cindrea spune că este vorba despre „o aplicare abuzivă a legii” şi că are dreptul să atace ordinul în instanţă, fără a preciza dacă va face acest lucru.

„Din acest motiv, consider că este o aplicare abuzivă a legii şi am dreptul legal să atac în instanţă ordinul prefectului prin care s-a dispus încetarea înainte de termen a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. Întreaga opinie publică sibiană a asistat cu stupoare la un amestec brutal şi nedemocratic al unor reprezentanţi ai puterii legislative în probleme care revin Guvernului şi reprezentantului acestuia în teritoriu. Este trist şi revoltător că, la 26 de ani de la Revoluţie, unii nu înţeleg ce înseamnă separarea puterilor într-un stat democratic”, afirmă Cindrea.

Ioan Cindrea a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce, în perioada 2009-2011, când era deputat, a angajat-o pe soţia sa la biroul parlamentar, ea încasând ilegal salarii în valoare totală de aproximativ 35.000 de lei.

Ca urmare, reprezentanţii PNL Sibiu au cerut emiterea ordinului de prefect privind încetarea de drept a mandatului de preşedinte al CJ Sibiu al lui Ioan Cindrea, având în vedere că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins contestaţia în anulare a acestuia împotriva sentinţei prin care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

În schimb, Ioan Cindrea susţinea că nu există motive pentru demiterea sa de către prefect, întrucât sentinţa este cu suspendare şi nu îi interzice drepturile civile de a alege şi a fi ales.

La rândul lor, reprezentanţii Prefecturii Sibiu anunţau că „legea va fi respectată” în cazul şefului CJ, Ion Cindrea, ei făcând referire la un articol de lege care prevede încetarea de drept a mandatului în urma unei condamnări „privative de libertate”.

În 1 martie, reprezentanţii PNL Sibiu au cerut a doua oară încetarea mandatului lui Ioan Cindrea, invocând o decizie a ICCJ care prevede că încetarea de drept a mandatului intervine şi în cazul condamnărilor cu suspendare.

Vineri, prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, care este finul lui Ioan Cindrea, şi-a dat demisia invocând că va participa la alegerile locale din 5 iunie. Cererea sa a fost trimisă spre aprobare premierului Dacian Cioloş.

Luni, Prefectura Sibiu a emis ordinul de încetare înainte de termen a mandatului preşedintelui CJ Sibiu, Ioan Cindrea, acesta fiind semnat, „prin delegare de atribuţii, de către doamna subprefect Anca Livia Şandru”.

Documentul a fost trimis presei la câteva ore după ce reprezentanţii aceleiaşi instituţii anunţau că ordinul a fost emis de către juriştii Prefecturii Sibiu, a fost semnat de către subprefect şi a fost trimis prefectului pentru semnare. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Claudia Stanciu, preciza, la momentul respectiv, că nu se ştie dacă prefectul Ovidiu Sitterli va semna sau nu documentul, având în vedere că şi-a depus demisia.

După câteva ore de consultări, reprezentanţii Prefecturii Sibiu au găsit soluţia delegării de atribuţii către subprefectul judeţului.

Ioan Cindrea era preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu din 2012, fiind şi preşedinte al filialei judeţene a PSD Sibiu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*