Ultimele Știri

Condamnări în cazul foştilor subofiţeri SRI, acuzaţi că au omorât în bătaie un hoţ de fier vechi. Colonelul care a dat ordinul, pedeapsă cu suspendare

Lt. col. (rez) Camelia Maria Toman, caporal (rez) Lucian Gurlui, caporal (rez) Bogdan Ioan Ghiţă şi caporal (rez) Deian Giurgiev au fost găsiţi vinovaţi că au omorât un om al străzii, pe care l-au surprins la furat chiar din curtea unui imobil al Serviciului Român de Informaţii (SRI), din Calea Lipovei din Timişoara.

Locotent-colonelul (rezervă) Camelia Toman  care a pus subordonaţii să-l bată pe Vasile Nechilciuc, a scăpat cu o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la lovituri cauzatoare de moarte şi instigare la purtare abuzivă. Iniţial, Toman fusese condamnată de Tribunalul Militar la 6 ani cu închisoare cu executare. Ceilalţi trei subofiţeri au fost condamnaţi definitiv la câte patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte şi purtare abuzivă. Iniţial, cei trei primiseră condamnări de câte trei ani cu executare. Decizia a fost dată pe 26 noiembrie 2015 de Curtea MIlitară de Apel Bucureşti şi este definitivă.

Au acţionat la ordin

Procurorul care i-a trimis în judecată pe cei patru inculpaţi arată că cei trei caporali au acţionat la ordinul şefei lor directe, Camelia Toman, care ar fi spus să-l bată pe unul dintre hoţi până îl omoară, pentru că dacă e nevoie îl îngroapă şi nu o să ştie nimeni.   Colonelul Camelia Toman a refuzat să ofere declaraţii în faţa procurorului, alegând să uzeze de dreptul la tăcere. Totuşi, Camelia Toman a dat o declarative în care arată că nu îşi asumă niciuna din acuzaţii. „Nu recunosc fapta şi înţeleg să păstrez dreptul la tăcere în acest stadiu procesual. Datorită depresiei severe prin care trec nu sunt în măsură să dau nicio declaraţie în momentul de faţă”, a arătat Camelia Toman

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, în 27 octombrie 2011, în jurul orei 12.00, poliţiştii de la Serviciul Investigaţii Criminale au fost solicitaţi să meargă la o adresă din Timişoara unde, în spatele imobilului, într-o curte, se afla căzută o persoană. La faţa locului s-a deplasat şi un echipaj de ambulanţă pentru a acorda primul ajutor, însă a putut constata doar decesul persoanei, care locuia la acea adresă, însă fără forme legale. La furat de la SRI „Din declaraţiile verbale ale martorilor a rezultat că în dimineaţa zilei respective, în jurul orei 7.30, Vasile Nechilciuc s-a deplasat, împreună cu Daniel Ungureanu şi Dănuţ Bejenariu, pe strada Pomiculturii cu intenţia de a sustrage fier vechi din curtea unui imobil. Acolo au fost surprinşi de patru bărbaţi şi o femeie, care i-au agresat fizic, aplicându-le în mod repetat lovituri cu picioarele în zona abdominală. În continuarea cercetărilor, lucrătorii de Poliţie s-au deplasat la adresa din strada Pomiculturii, locul unde s-a produs agresiunea, ocazie cu care s-a constatat că imobilul se află în proprietatea statului român prin U.M. 0667 Timişoara SRI şi este păzit de către angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii (obiectivul Depozit Calea Lipovei)”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit sursei citate, subofiţerul care asigura paza imobilului le-a declarat poliţiştilor că în dimineaţa zilei de 27 octombrie 2011 a surprins în curte trei oameni ai străzii la furat fier vechi. În acest loc se află amplasată o staţie trafo (un transformator de tensiune electrică – n.r.) cu o poartă separată de acces, iar pe acest lot de teren sunt amplasate mai multe corpuri de clădiri dezafectate unde sunt depozitate diverse materiale casate.

Ce spun procurorii

Potrivit rechizitoriului, delimitarea dintre postul trafo şi curtea depozitului este realizată cu un gard din plasă de sârmă, aflat într-o stare avansată de deteriorare. Pe această cale de acces au pătruns în curte cei trei, Vasile Nechilciuc, Daniel Ungureanu şi Dănuţ Bejenariu, poarta nefiind asigurată cu lacăt la acel moment. Odată intraţi pe poartă, aceştia s-au despărţit, primii doi au plecat spre clădiri, iar cel de-al treilea s-a dus înspre staţia trafo. La scurt timp, lângă acesta din urmă şi-a făcut apariţia caporalul (rez) Lucian Gurlui şi caporalul Bogdan Ioan Ghiţă care l-au luat la întrebări pe Bejenariu. Acesta le-a spui celor doi militari că a intrat în curte pentru a da mâncare la câini, însă a fost poftit la corpul de gardă pentru a răspunde în faţa unui superior al celor doi militari.

În jurul orei 8.10 a ajuns şi locotenentul colonel (rez) Camelia Maria Toman, care a inspectat zona şi a ordonat caporalului Narcis Popa să cumpere un lacăt şi un lanţ pentru a închide poarta de acces. Femeia a început, apoi, să îl întrebe pe Bejenariu despre motivul prezenţei în imobil, ameninţându-l că dacă nu va spune adevărul, va fi bătut.

Bărbatul a început să plângă

Conform sursei citate, după repetate ameninţări, bărbatul „a început să plângă, iar de teamă ca ameninţările să nu fie puse în practică, a simulat la un moment dat un atac de epilepsie”. Apoi, Toman a dat dispoziţie caporalului Lucian Gurlui şi caporalului Bogdan Ioan Ghiţă să-l scoată afară din obiectiv. După ce Gurlui şi Ghiţă l-au scos pe bărbat afară din incinta unităţii, împreună cu Toman şi caporalul Narcis Popa s-au dus să asigure poarta, însă în acel moment au observat alţi doi bărbaţi, respectiv pe Daniel Ungureanu şi pe Vasile Nechilciuc, care ieşeau din lotul de teren aparţinând unităţii. La somaţia lui Popa, cei doi s-au oprit, fără să opună rezistenţă. După ce bărbaţii au fost interogaţi cu privire la prezenţa lor în acel loc, Toman a început să le adreseze ameninţări şi le-a cerut subordonaţilor săi să îi bată. Unul din subordonaţi, Narcis Popa, a cerut permisiunea să plece pentru a verifica perimetrul.

„O să-i pun pe băieţii ăştia să vă bată, să vă omoare”

„După plecarea caporalului Narcis Popa, atât învinuiţii caporalul (rez) Lucian Gurlui şi caporalul (rez) Deian Giurgev, cât şi caporalul (rez.)Bogdan Ioan Ghiţă au continuat să-i lovească pe cei doi cu pumnii şi picioarele, iar în tot acest timp lt.col. (rez.) Camelia Maria Toman i-a ameninţat că «o să-i pun pe băieţii ăştia să vă bată, să vă omoare de nu o să mai ştie nimeni de voi». Totodată, s-a adresat celor trei militari aflaţi în subordinea sa, spunându-le: « loviţi-i, omorâţi-i, că-i îngropăm în spate şi nu-i găseşte nimeni»”, se mai arată în rechizitoriu.

Când s-a apropiat de colegii săi, Narcis Popa l-a observat pe bărbatul bătut de camarazii săi, pe Vasile Nechilciuc, căzând într-o parte şi întinzându-se pe spate cu faţa în sus. „Văzând starea în care se află Vasile Nechilciuc, lt.col (rez) Camelia Maria Toman le-a cerut cap (rez.) Lucian Gurlui şi numitului Daniel Ungureanu să meargă să aducă căruţul pe care îl găsise, după care, tot din dispoziţia acestuia, Vasile Nechilciuc a fost aşezat în căruţ şi scos afară din obiectiv de către Daniel Ungureanu, pe poarta de acces pietonal”, se mai arată în rechizitoriu. După plecarea celor doi, lt.col (rez) Camelia Maria Toman i-a convocat pe cei trei militari din subordine şi le-a cerut să nu consemneze nimic despre eveniment în carnetul postului şi să nu raporteze nimănui despre cele întâmplate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*