Companiile românești continuă angajările la final de an, însă acestea scad în comparație cu trimestrul al treilea

  • Nicoleta Ungureanu
  • 13 septembrie 2016
  • Social

Companiile românești continuă să facă angajări și spre finalul acestui an, însă așteptările lor sunt ceva mai ponderate decât în trimestrul al treilea. În timp ce 19% dintre cei 627 de angajatori prevăd creșteri ale numărului total de angajați, 13% estimează reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare, conform Profit.ro.

Optimismul angajatorilor se micșorează însă comparativ cu ultimele trei luni din 2015 în cinci din cele opt regiuni, iar în comparație cu trimestrul trei, în șase din cele opt regiuni.

”Deși optimismul angajatorilor este mai puțin pronunțat decât în intervalul iulie – septembrie 2016, el revine la un nivel egal cu Previziunile favorabile din trimestrele I și II ale lui 2016, astfel încât slăbirea relativă a Previziunii Nete de Angajare din trimestrul IV nu trebuie privită ca semn al unei piețe a muncii nefavorabile. Este mai degrabă posibil ca proximele alegeri parlamentare, ce ar putea, așa cum s-a mai întâmplat, să ducă și la schimbări de politici, să inducă o abordare mai precaută, de expectativă,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Cu toate acestea, în perioada octombrie – decembrie 2016, numărul total de angajați este așteptat să crească în opt din cele 10 sectoare de activitate, cea mai favorabilă prognoză fiind cea din industria prelucrătoare, care ar putea avea +32%.

Îmbunătățiri de 5 puncte procentuale față de anul anterior sunt raportate, de asemenea, de către angajatorii din industria extractivă, unde Previziunea este de +7%, și din comerț cu ridicata și cu amănuntul, a cărui Previziune Netă de Angajare de +25% este cea mai puternică din ultimii 7 ani, egalând previziunile raportate în trimestrul patru din 2008 și ultimul trimestru din 2012.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *