Ultimele Știri

Companiile ar putea scăpa de controale. Cu ce propunere vine ANAF

Companiile ar putea scăpa de controalele efectuate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Fiscul vine cu o soluție de pre-control, prin care companiile pot transmite voluntar date relevante autorităților fiscale.

Este vorba despre modelul de raportare SAF-T, inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și folosit de mai multe state europene. Acest sistem reduce costurile de administrare pentru ambele părți, poate fi utilizat pentru verificări în cazul rambursărilor de taxe, minimizează riscurile în perspectiva controalelor sau chiar le elimină, conform Profit.ro.

„La nivel european se constată tendința de standardizare a modului de furnizare a informației către autoritățile fiscale, pe cale electronică. În acest sens, soluția OECD a fost implementarea unor jurnale predefinite (achiziții și livrări) în format electronic (xml), fișiere standard (Standard Audit File for Tax – SAF-T). Acest SAF-T a fost introdus cu succes în mai multe state membre UE  (e.g. Portugalia, Luxemburg) și, de asemenea, de la 1 iulie 2016 și în Polonia, iar de la 1 octombrie va fi introdus și în Lituania. În România, acest nou formular 394 vine probabil ca un răspuns/aliniere la această tendință europeană. Însă modelul local nu s-a pliat pe practica europeană.

Acest standard SAF-T ar fi putut fi preluat și de Fiscul românesc, iar pentru companii ar fi fost mult mai simplu pentru că, spre desosebire de 394, acest mod de raportare nu mai presupune compilări de date, calcule, agregări etc.”, conform Ioanei Iorgulescu, Executive Director E&Y.

Practic, prin noua soluție, firmele pun la dispoziția Fiscului informații, iar acesta le monitorizează și apreciază dacă mai sunt sau nu necesare controale, inclusiv pentru rambursări de taxe.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*