Comisie de anchetă a atentatelor din Franţa: ”Ne confruntăm cu un război, iar militarii noştri sunt trimişi să lupte în bocanci de plumb”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 6 iulie 2016
  • Externe

Comisia parlamentară care anchetează atentatele din Franţa a depistat numeroase deficiențe în monitorizarea activităţilor militanţilor islamişti și recomandă restructurarea serviciilor de securitate, inclusiv prin crearea unei Agenţii antiteroriste, conform Financial Times.

Noua Agenție Teroristă ar urma să fie subordonată direct preşedintelui ori premierului Franţei, în scopul îmbunătăţirii coordonării numeroaselor structuri care în prezent sunt subordonate diverselor ministere.

O altă propunere a Comisiei parlamentare ține de  reactivarea reţelelor de agenţi de teren, reforma precedentă fiind catalogată drept o „catastrofă” ce a împiedicat autorităţile să depisteze „semnale slabe” despre activităţile teroriştilor formaţi pe teritoriul Franţei.

„Ne confruntăm cu un război. Iar militarii noştri sunt trimişi să lupte în bocanci de plumb. Pentru că serviciile noastre de informaţii au eşuat”, a atras atenţia deputatul de centru-dreapta Georges Fenech, preşedintele Comisiei parlamentare privind circumstanţele producerii atentatelor din 2015.

Deși era greu dificil ca atentatul de la Bataclan să fie premeditat, teroriștii care s-au aruncat în aer erau cunoscuţi de serviciile de informaţii şi au reuşit să profite de problemele sistemului de monitorizare, conform Comisiei parlamentare.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *