Ultimele Știri

Comisia Europeană va declanșa o procedură de infringement împotriva României. Care sunt cauzele

Comisia Europeană ar putea declanșa o procedură de infringement împotriva României, din cauza modificărilor aduse Legii energiei în Parlament, acestea fiind susceptibile că ar afecta concurența în piață, conform secretarului de stat din Energie, Corina Popescu.

„Guvernul a trimis Parlamentului un punct de vedere în privința acestor modificări ale legislației. Există și o scrisoare din partea Comisiei Europene, care arată că prevederile sunt susceptibile că ar afecta concurența în piață, așa că riscăm declanșarea unei proceduri de infringement. Nu vrem să ajungem aici, dar este o decizie a Parlamentului”, a spus Popescu.

Legislativul a aprobat, în iunie, mai multe modificări la Legea 123/2012 (legea cadru a energiei electrice și gazelor naturale), printre care și faptul că producătorii de energie pot încheia contracte între ei pentru a-și forma propriul mix de electricitate.

Guvernul a transmis că nu susține adoptarea acestei legi, iar aceasta a fost trimisă spre reexaminare, Parlament, de către președintele Româniai, pe 20 iulie, după ce a cerut și punctul de vedere al Consiliului Concurenței.

„Consiliul Concurenței a transmis Președinției un punct de vedere în care spunem că textul este neclar, că se pretează cel puțin la o interpretare care ar permite o subvenționare a energiei din surse mai scumpe pe seama energiei electrice produse mai ieftin, ceea ce ar fi dus la un preț mai mare al electricității pentru consumatori, fie ei casnici sau industriali. În același timp, ar ridica probleme din punctul de vedere al ajutorului de stat. Este vorba de firme de stat, atât producătorii de energie mai scumpă, cât și cei de energie mai ieftină. În acest sens, am primit și o adresă din partea Comisiei Europene care ne atrăgea atenția că vor să analizeze din punctul de vedere al ajutorului de stat aceste prevederi”, a declarat Chirițoiu  în luna august.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*