Ultimele Știri

Comisia Europeană: Prognoze favorabile pentru România în privința investițiilor în inovarea afacerilor

România este, alături de Ucraina, pe ultimul loc într-un clasament european al inovării, denumit ”Tablou de bord european privind inovarea”, realizat și publicat de către Comisia Europeană.

Clasamentul distinge trei dimensiuni ale inovării, investiții ale întreprinderilor, colaborări și spirit antreprenorial și active intelectuale, defalcate în 25 de indicatori. Indicatori care au fost foarte exact cuantificați, începând cu sumele destinate cercetării și inovării atât la nivel guvernamental cât și în ce privește inițiativele private, numărul de lucrări științifice apărute în publicații prestigioase și cel al doctoratelor, numărul absolvenților de învățământ secundar și terțiar, la măsurile luate prin celebrele, pe la noi, parteneriate public-privat  și succesul economic al inovării și, nu în ultimul rând, potențialul de angajați înalt calificați și educați.

Cu precizarea că, la nivel global, UE este mai puțin inovatoare decât Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia, statele europene sunt clasificate în patru grupuri de performanță, în lideri în materie de inovare, inovatori importanți, moderați și modești. Și dacă în ce privește media tuturor indicatorilor măsurați prezența în partea superioară a clasamentului a Elveției, Suediei și Danemarcei nu cred că surprinde pe nimeni, la polul opus se află România și Ucraina.

În cifre, punctajul obținut de România este de 0.17961, față de media europeană de 0.52149, 0.24154 obținut de Bulgaria și 0.35458, realizat de Ungaria.

România are și cea mai mare rată de creștere negativă, înregistrată în perioada 2008-2015.

Trebuie remarcată însă și prognoza optimistă acordată României în materie de inovare. România este așteptată să confirme un loc pe podium în următorii doi ani în ce privește investițiile în inovarea afacerilor.

Corina Crețu, comisarul pentru politica regională, a declarat că strategiile de specializare inteligentă ajută statele membre și regiunile să își pună în valoare avantajele concurențiale în domeniul cercetării și inovării și să găsească posibilități de colaborare între întreprinderi și mediul academic. ”Astfel, aceste strategii devin busole pentru investițiile inovatoare și pe termen lung susține prin fonduri ESI și, când se poate, și prin alte surse de finanțare ale UE. Acest lucru contribuie în mod semnificativ la transformarea Europei într-o economie bazată pe cunoaștere”.

Inovarea nu se face doar de dragul inovării. Aceasta trebuie să fie însoțită de un impact economic și trebuie să se manifeste prin vânzări și exporturi de produse inovatoare, precum și prin ocuparea forței de muncă. Din raportul „Performanțele în domeniile științei, cercetării și inovării în UE”, reiese că există o legătură clară între creșterea economică din UE și investițiile în cercetare și inovare.

Documentul integral poate fi consultat aici.

Edith VEREȘ

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Comisia Europeană: Prognoze favorabile pentru România în privința investițiilor în inovarea afacerilor

  1. Thanks for your helpful post. Through the years, I have come to be able to undaastendthrt the symptoms of mesothelioma are caused by a build up connected fluid relating to thelining in the lung and the chest cavity. The illness may start inside the chest place and pass on to other parts of the body.Other symptoms of pleural mesothelioma include fat loss, severe deep breathing trouble, temperature, difficulty swallowing, and puffiness of the neck and face areas.It ought to be noted some people existing with the diseasedo not experience any kind of serious signs or symptoms at all.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*