Ultimele Știri

Comisia Europeană: Culturile modificate genetic pot fi interzise de statele membre

plante modificate genetic

Comisia Europeană a propus o nouă lege care ar permite fiecărei țări UE să restricționeze sau să interzică importarea produselor modificate genetic, chiar dacă acestea au fost aprobate inițial ca un întreg. SUA declară că măsura „nu este constructivă.”

Potrivit comisarului UE pentru Siguranța Alimentară Vytenis Andriukaitis , planul ar fi ca „un membru are un cuvânt de spus mai mare în ceea ce privește cultivarea plantelor modificate genetic(OMG) autorizate de UE – din produsele alimentare și hrana pentru animale pe teritoriile lor.”

Se va merge acum la statele membre ale Uniunii Europene pentru examinare ulterioară. Astfel, statele membre au posibilitatea să opteze pentru utilizarea sau interzicerea acestor produse, chiar dacă ar intra în contradicție cu politicile comune ale Uniunii Europene. 

Propunerea care acoperă produsele alimentare și hrana pentru animalele destinate consumului uman vine ca o palmă pentru SUA.  America vrea ca Europa să accepte pe deplin culturile modificate genetic, ca parte a acord de liber schimb UE-SUA(TTIP).

Researchers with Genetically Modified Corn

Reprezentantul Comercial american Michael Froman a declarat că mutarea pare a transforma Uniunea Europeană în 28 de piețe separate, fapt ce duce la o blocarea a reglementării tratatului de liber schimb UE-SUA.

„Propunerea acestui tip de acțiune comercială restrictivă nu este constructivă”, a spus într-o declarație .

Potrivit Comisiei , statele membre care aleg să renunțe la produsele modificate genetic importate ar trebui să justifice decizia fără a face referire la problemele de mediu și de sănătate deja evaluate la nivelul UE.

Propunerea vine la doar o lună după ce o legislație similară a fost semnată de către Parlamentul European, care oferă statelor membre dreptul de a renunța la cultivarea plantelor modificate genetic. Europa a împărțit opinii privind culturile modificate genetic, care sunt larg cultivate în America și Asia. Porumbul MON810 al companiei Monsanto, cultivat în Spania și Portugalia, este singura plantă modificată genetic prezentă în acest moment în UE.

Dar, în ciuda numărului limitat de culturi cultivate pe teritoriul UE – și faptul că nu există aproape deloc produse modificate genetic în vânzare pentru consumul uman – există 58 de culturi modificate genetic aprobate pentru hrana pentru animale și produsele alimentare, potrivit Comisiei Europene.

gmo-seeds.si

Aproximativ 60 la sută din proteinele ​​vegetale din UE pentru bovine provin din soia. Soia este utilizată ca hrană pentru bovine și provine din țări în care cultivarea OMG este răspândită. Nu este prima dată când legislativul UE primește critici de la Washington, pe problema plantelor modificate genetic. SUA, împreună cu companiile biotehnologice, au menționat în repetate rânduri că, deși există un proces definitiv pentru aprobarea produselor modificate genetic în Europa, ruta pare să fie blocată.

În prezent, 59 de culturi sunt în curs de aprobare și 17 sunt în așteptarea unei decizii finale din partea Comisiei Europene, după ce trec de o verificăre strictă a Autorității Europeane pentru Siguranța Alimentară.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*