Ultimele Știri

Comisia Europeană cere explicaţii privind privatizarea Oltchim

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat că României îi sunt cerute din partea Comisiei Europene o serie de clarificări privind privatizarea combinatului Oltchim. Conform Comisiei Europene, există suspiciuni că statul român nu se comportă ca un investitor privat. Oltchimul are datorii la stat şi, în această situaţie, ar trebui să fie executată de către stat, cum ar face orice creditor. Însă, datorită lipsei de reacţie a statului, Comisia Europeană crede că la mijloc ar putea fi vorba de un posibil ajutor de stat.

În 2012, CE a aprobat conversia în acţiuni a unei creanţe de 135 milioane de euro deţinută de statul român la Oltchim, însă acţiunea a fost amânată deoarece era condiţionată de procesul de privatizare. Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013, termenul de privatizare suferind amânări, ultima până în decembrie 2014. Totodată, în primul trimestru din 2014, Oltchim a înregistrat pierderi de 114,51 milioane de lei.

Pentru Oltchim şi-au manifestat interesul companii ca Oil & Gas Trade (Rusia), MOL (Ungaria), prin divizia petrochimică Petchem, Chimcomplex Borzeşti (România), SOCAR (Azerbaidjan), Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum din China.

aaaa În plus, Bogdan Chiriţoiu a adăugat că preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar  putea avantaja compania petrolieră, scutind-o de unele obligaţii costisitoare privind închiderea rafinăriei şi decontaminarea zonei. Rafinăria Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim, statul angajându-se să o achiziţioneze pentru a o vinde la pachet cu Oltchim. În prezent, rafinăria se află într-un proces de conservare, după ce Petrom a închis-o în 2011 datorită cererii mici de produse petroliere de pe piaţa românească.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*