Comisia Europeană avertizează! Ce riscă Marea Britanie din cauza deciziei de ieşire din UE

  • Adelina Mitrache
  • 21 iulie 2016
  • Externe

Britanicii au votat în proporție 51,9 la sută să iasă din Uniunea Europeană, într-un referendum istoric ce pune capăt celor 43 de ani în care Regatul Unit a făcut parte din blocul comunitar.

Săptămâna trecută, comisarul UE pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a declarat că impactul cumulativ al referendumului care a decis ieşirea din Uniunea Europeană va fi o scădere cu 1,0-2,5 puncte procentuale a PIB-ului Marii Britanii până în 2017.

Economia Marii Britanii ar putea intra în recesiune în cursul anului 2017, ca efect al votului în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, estimează Comisia Europeană, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

Însă un raport de evaluare elaborat de Comisia Europeană oferă perspective mai exacte. Marea Britanie se va confrunta cu „o scădere economică substanţială”, care va limita creşterea economică la 1,3-1,6 puncte procentuale anul acesta, mai puţin decât estimările iniţiale, care erau de +1,8 puncte.

Simulările Comisiei Europene relevă o situaţie mult mai proastă pentru 2017, când economia britanică ar putea înregistra, conform scenariului cel mai pesimist, o scădere de 0,3 puncte procentuale.

 În cea mai optimistă situaţie, Produsul Intern Brut britanic ar putea creşte cu 1,1 puncte procentuale în 2017, oricum cu mult mai puţin decât perspectiva iniţială, de +1,9 puncte.
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *