Ultimele Știri

Comisia de Etică: Trebuie eliminată reducerea detenţiei pentru o lucrare ştiinţifică

gigi-becali plagiat

Ideea de cercetarea științifică se decredibilizează datorită celor ca Gigi Becali sau George Copos, care au beneficiat de reducerea perioadei de detenție datorită cărților pe care le-au scris sau nu în penitenciar, iar Comisia de Etică a Universității din Bucureşti a propus ca această prevedere să fie eliminată din lege.

Gigi Becali a scris nu mai puțin de patru cărți în cele 15 luni de închisoare, iat George Copos cu un volum mai mult în aproape aceeași perioadă de detenție. Fiecare lucrare le-a scurtat pedeapsa cu 30 de zile. Recordurile oamenilor din fotbal au fost disecate, ia plagiotul n-a fost exclus din nicio carte tipărită, ceea ce a provocat un val de critici din partea profesorilor universitari.

„Am observat că este imperfect cadrul legal existent. Imperfecţiunea majoră se referă la modul în care este stabilit caracterul ştiinţific al unei lucrări. Elementele de legislaţie privind executarea pedepsei prevăd două condiţii: deţinutul îşi găseşte un profesor universitar care îi dă o recomandare sau îi scrie directorului penitenciarului că un anumit deţinut face o lucrare ştiinţifică şi al doilea element este că lucrarea trebuie publicată la o editură recunoscută de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Ar trebui să existe filtre mult mai precise prin care se stabileşte că o lucrare are un caracter ştiinţific”, a declarat Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a UB.

Preşedintele Comisiei de Etică a explicat că în universităţile româneşti, ca în toată lumea, se ştie ce înseamnă un parcurs ştiinţific şi este de domeniul improbabilului ca un deţinut să poată face o lucrare ştiinţifică în detenţie.

„Noi am propus câteva filtre. La analiza pe care am avut-o, Comisia de etică a ajuns la o concluzie mult mai simplă, şi anume că trebuie scoasă această prevedere privind faptul că poţi să ieşi cu 30 de zile mai devreme din detenţie pentru că ai publicat o lucrare ştiinţifică. Menţinerea ei nu face decât să vicieze în continuare relaţii consolidate, nu face decât să vulnerabilizeze, să decredibilizeze ideea de cercetare ştiinţifică”, a mai spus Marian Popescu.

În 15 iunie, Comisia de etică a Universităţii Bucureşti a cerut modificarea legislaţiei privind lucrările ştiinţifice scrise în penitenciar, considerând că prevederile actuale au o „imperfecţiune majoră”, întrucât permit reducerea pedepsei, dar decizia privind caracterul ştiinţific este luată de nespecialişti. Totuși este puțin probabil ca cineva să se sesizeze pentru un asemenea amendament, mai ales în această perioadă, când tot mai mulți deputați sunt pasibili de detenție.

Mai mult decât atât, Comisia de eti­că a Universității din București, care a cerut o comisie de examinare a lucrării de doctorat a premierului Victor Ponta și în cazul lui Gabriel Oprea, de fiecare dată aceste declarații nu avut niciun rezultat, în timp ce comisiile decidente din minister tac „mâlc”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*