Ultimele Știri

Combaterea infracțiunilor din România continuă. Dan Besciu și alți trei oameni de afaceri, arestați la domiciliu

Înalta Curte de Justiție și Casație a admis cereri de arestare la domiciliu, în urma cererii DIICOT, pentru o perioadă de 30 zile în cazul lui  Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, Alexandru Horpoş şi Vlad Ionel Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL.

Aceștia au fost arestați la domiciliu, joi, 11 decembrie, în dosarul de evaziune, spălare de bani și delapidare, fapte ce au dus la un prejudiciu de 34 de milioane lei. Decizia poate fi contestată la instanța supremă. Procurorii au făcut miercuri, 10 decembrie, percheziții la CFR Călători, precum și la sediile altor firme, în urma acestora fiind reținute opt persoane, printre care se numără și Dan Besciu, Josef Hornegger, Alexandru Horpoş şi Vlad Ionel Vameşu, aceștia patru fiind reținuți.

Potrivit unui comunicat emis de DIICOT, faptele inculpaților constă în:

„Modalitatea de săvârşire a faptelor constă în obţinerea de către membrii grupului infracţional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră şi feroviară şi derularea lor în condiţii păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operaţiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv din conturile companiilor de stat, în conturile societăţilor controlate de inculpaţi, pentru ca în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpaţi în interes personal, pentru achiziţia unor imobile în centrul capitalei sau pentru plata unor vacanţe şi cumpărături de lux”.

Se aduc completări și în privința lui Horpos Alexandru, Horpos Traian și Vameșu Vlad Ionel, care în calitatea lor de administratori ai SC Straco Group SRL ”au dispus înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrată de Stancu Sandu, ce atestau operațiuni nereale, aferente executării lucrărilor proiectului Apă Canal Ilfov, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent și de a reduce cuantumul impozitului pe profit și dividende, datorate bugetului de stat”.

Aceste documente care au fost justificate ca fiind false, au dus la efectuarea unui transfer de  14.443.879 lei în conturile SC Activ Invest Construct SRL, sumă care  a fost mai apoi transferată în conturile unor ”societăți fantomă și retrasă în numerar de către membrii grupului infracțional organizat”.

Dragoş Nedelcu, având funcția de administrator al firmelor Nuts Consulting SRL şi Pathwaz Advisors SRL, a devenit membru al grupului, alături de Ana Maria Armanca Muntean, asociat la cele două firme, și cu ajutorul lui Iulian Nedelcu, au reușit să obțină în jur de șase milioane de lei, prin diverse acțiuni de spălare de bani.

Bogdan Viorel Mitu este și el suspectat că ar fi beneficiat de aproximativ 11 milioane de lei, obținuți  din conturile firmei Tape Computer SRL, de asemenea prin acțiuni de spălare de bani, acesta având funcția de administrator și asociat al firmei. Mitu a participat, de asemenea, și la emiterea unor facturi false, provenite de la firme inexistente, așa zise ”fantomă”, altor membrii ai grupului infracțional, precum și sumele de bani obținute în urma spălării de bani a unei valori de 10.606.945 lei, din care avea un câștig ce consta într-un „comision” de 10 la sută.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*