Ultimele Știri

Comandantul suprem al NATO în Europa: ‘Rusia e o amenințare existențială pentru SUA și Europa.’ Reacția Moscovei

Philip Breedlove and vladimir putin

Rusia a decis să devină un adversar al Occidentului şi reprezintă o ‘ameninţare existenţială’ pentru SUA şi aliaţii săi, a declarat joi comandantul suprem al NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove, în discursul susţinut în faţa Comitetului pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor, potrivit Radio Free Europe.

În acelaşi timp, în faţa Comitetului pentru buget din Cameră, secretarul american al apărării, Ashton Carter, a acuzat Rusia de intimidarea vecinilor săi şi şi-a exprimat îndoiala că Moscova este ataşată în continuare stabilităţii strategice în domeniul armelor nucleare.

Observaţiile lui Carter şi Breedlove reflectă schimbarea viziunii Washingtonului şi preocuparea sa profundă cu privire la modul de reacţie la acţiunile Rusiei în Europa şi Orientul Mijlociu, notează postul citat de radio.

Breedlove este unul dintre criticii cei mai vehemenţi ai Rusiei printre militarii de top ai SUA după anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în martie 2014 şi a sprijinului acordat ulterior separatiştilor în lupta împotriva forţelor Kievului în estul Ucrainei.

Rusia a respins în mod repetat afirmaţii făcute de oficiali americani şi europeni că ar reprezenta o ameninţare pentru Occident, avertizând că aceste acuzaţii seamănă cu un zângănit periculos de arme.

Rusia încearcă să ‘rescrie regulile convenite asupra ordinii internaţionale’ şi să submineze unitatea Europei, a declarat Breedlove joi în faţa Comitetului pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor. ‘Rusia a ales să fie un adversar şi reprezintă o ameninţare existenţială pe termen lung pentru SUA, pentru aliaţii lor şi partenerii europeni’, a insistat el.

Carter, vorbind în faţa Comitetului pentru buget din Camera Reprezentanţilor, a afirmat că Rusia are – se pare – în intenţie să ‘erodeze ordinea internaţională care ne-a servit pe noi, prietenii şi aliaţii noştri, comunitatea internaţională şi Rusia însăşi atât de bine şi atât de mult timp’.

‘Pentru a fi clar, Statele Unite nu caută o răceală, nemaivorbind de un război fierbinte cu Rusia. Noi nu încercăm să facem din Rusia un inamic, chiar dacă ea ne poate vedea astfel’, a spus Carter. ‘Dar nimeni nu ar trebui să aibă dubii, ne vom apăra interesele, pe aliaţii noştri, ordinea internaţională bazată pe principii şi viitorul pozitiv pe care toate acestea ni-l oferă’, a avertizat el.

Ministerul rus al Apărării a calificat aceste declaraţii drept ‘atacuri antiruseşti’ ale Pentagonului şi CIA, care intervin în contextul dezbaterii bugetului militar pe anul viitor în Congresul SUA, conform unei declaraţii făcute joi seara de către purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Iuri Konaşenkov, citat de TASS.

Pentagonul prevede creşterea bugetului său pentru Europa în 2017 de patru ori, până la 3,4 miliarde de dolari, pe fondul ‘agresiunii ruse’ , după cum anunţase la începutul lunii februarie Ashton Carter. Ministerul american al Apărării încearcă să obţină pentru anul viitor un buget de 582,7 miliarde de dolari care să acopere priorităţile politicii SUA în domeniul apărării în noul context strategic de securitate marcat de acţiunile Rusiei şi de ascensiunea grupării Statul Islamic.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*