Ultimele Știri

Colindă pentru Klaus Iohannis: Vrem adevărul despre 13-15 iunie 90′

Asociația Victimelor Mineriadelor din România l-a colindat astăzi pe Klaus Iohannis în fața Palatului Cotroceni, în speranța că acesta va da dovadă de înțelegere și bunăvoință pentru a cere aflarea adevărului despre crimele comise în iunie 90′ și deschiderea dosarelor mineriadelor.

Membrii asociației spun că se luptă de 25 de ani cu un sistem care blochează aflarea adevărului deși au făcut sute de plângeri pe la parchete și instanțe, însă peste tot se lovesc de uși închise. România a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil și la o anchetă penală eficace pentru victimele mineriadei.

Potrivit AVMR, Ministerul Public (și echipa de procurori: Dan Voinea, Marius Iacob etc.) se fac vinovați pentru refuzul de a se conforma hotărârilor CEDO. Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, s-ar face la rândul său vinovat pentru tergiversarea anchetei, fapt pentru care AVMR a depus o plângere penală împotriva acestuia.

Reprezentanții AVMR cer tragerea la răspundere a celor vinovați pentru cele întâmplate la mineriada din 13-15 iunie 90′, respectiv a lui Ion Iliescu, Miron Cozma, Petre Roman și a celor care au pus în aplicare ordinele primite de la aceștia.  

În seara zilei de 13 iunie 1990, emisia Televiziunii Naţionale a fost întreruptă brusc. La revenirea semnalului TV, preşedintele ales Ion Iliescu a făcut un apel la „oamenii de bine”, să vină la Televiziune pentru a apăra de manifestări huliganice democraţia proaspăt cucerită. Apelul a avut efect şi sute de bucureşteni şi chiar oameni din ţară au venit la sediul Televiziunii Române.  Numai că din apărători ai democraţiei au devenit victime. Militarii din jurul Televiziunii i-au arestat pe cei care veniseră la îndemnul lui Iliescu şi chiar pe cei care treceau pur şi simplu pe stradă. Au fost băgaţi în subsolul Televiziunii, bătuţi şi filmaţi pentru a fi prezentaţi pe post drept autorii manifestărilor huliganice din Capitală.

Războiul civil din 13-15 iunie 1990 a avut 2 faze:

1. represiunea din 13 iunie – în care forţa combatantă era alcătuită din instituţiile statului: armată, poliţie, securitate, paraşutişti, fesenişti, etc.
2. mineriada, care a suprimat instituţiile Statului Român, atentând la siguranţa naţională, şi transferând puterea unor grupuri paramilitare de civili înarmaţi (poliţişti, securişti, mineri, activişti FSN, delincvenţi de drept comun); 

Peste 1300 de oameni au fost arestaţi abuziv – din case, de pe stradă, fără mandat, de către persoane civile substituite forţelor legale de ordine, şi ţinute în cele mai inumane condiţii, în lagărele de la Măgurele şi Băneasa.

Bilanțul oficial al victimelor din zilele de 13-15 iunie 90′:  1024 de arestaţi, 746 de răniţi, 3500 de bucureşteni bătuţi. Oficial, au existat 7 morţi. Neoficial se vehiculează faptul că ar fi murit circa 188 de oameni în zilele de 13-15 iunie 1990.

Adevărul se lasă încă așteptat deși a trecut aproape un sfert de veac de la acele zile de tristă amintire.

ene1

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*