Ultimele Știri

Colectiv | Șefii ISU, audiați la DNA

DNA

Şefii ISU Bucureşti sunt audiaţi la această oră la DNA. Procurorii Militari i-au chemat pentru explicaţii, după ce presa a dezvăluit că tragedia din clubul Colectiv putea fi evitată şi nimeni nu ar fi murit dacă pompierii ar fi ţinut cont de un fax pe care îl primiseră cu două luni în urmă. Documentul anunţa că în clubul Colectiv va avea loc un festival la care vor participa 2.000 de oameni. Doar că, în loc să meargă pe teren, să verifice, pompierii au răspuns din birou: că nu e un eveniment cu un grad de risc ridicat. Astăzi, conducerea ISU Bucureşti a fost suspendată.

Şefii ISU Bucureşti – colonelul Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Schiopu şi adjunctul Giani Aldoiu -, care au fost suspendaţi din funcţii la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, sunt audiaţi, miercuri seară, la DNA, după ce la dosar a fost depus un fax al companiei Emagic, trimis cu o lună înainte de tragedia din Colectiv, în care aceasta informa ISU de organizarea în Colectiv a unui festival de muzică la care urmau să participe 2.000 de persoane. Şefii ISU şi secretarul de stat Raed Arafat au susţinut mereu, până acum, că ISU nu avea în evidenţe clubul Colectiv şi că nu ştia de existenţa acestuia şi de nevoia sa de avizare la securitatea anti-incendiu.

În schimb, Raed Arafat a declarat, în 31 octombrie, că nu există documente la ISU Bucureşti prin care să îi fie solicitat un punct de vedere privind activităţile desfăşurate în clădirea fabricii Pionierul în care se află şi clubul Colectiv.

Raed Arafat a precizat că, după incendiu, a solicitat să se caute în arhiva ISU Bucureşti dacă există vreo evidenţă privind activităţile desfăşurate în clubul Colecitv şi că i s-a comunicat că nu.

61744678

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a arătat miercuri, într-un comunicat de presă, că a primit, în 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în fabrica Pionierul, la etajul 1 şi în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 şi 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a contactat, marţi, conducerile IGSU şi ISU Bucureşti şi le-a trimis o sesizare în care semnala existenţa unui fax de la Emagic privind organizarea festivalului PLUM în fabrica Pionierul, la etajul 1 şi în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 şi 26 septembrie. La eveniment erau aşteptaţi aproximativ 2.000 de omanei, potrivit adresei Emagic.

În urma verificărilor, au fost găsite atât adresa, cât şi două răspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, către Emagic, în care ISU Bucureşti prezenta obligaţiile societăţii, dar nu au fost găsite dovezi că cineva a verificat ca acel club să aibă cel puţin autorizaţie să desfăşoare o astfel de activitate, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.

Secretarul de stat a explicat că adresa trimisă de Emagic, în 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, în 25 şi 26 septembrie, la fabrica Pionerul, clubul Colectiv, a fost redicţionată, în 24 septembrie, la ora 9.27, către ISU Bucureşti, unde a ajuns la două departamente, respectiv operativ şi preventiv. Ulterior, cele două departamente au trimis răspuns către firma Emagic, referitor la obligaţiile prevăzute de lege.

„Au fost trimise două adrese spre firmă, dar nu există nicio dovadă că s-a făcut vreo verificare. Când vine o adresă, trebuie să se ţină cont de ea şi să se verifice locul în care se orgnizează evenimentul. Nu putem găsi argumentul că nu avem oameni, putem să-i luăm din alte locuri”, a precizat Raed Arafat.

Adresa trimisă la ISU de Emagic privind organizarea unui eveniment în clubul Colectiv, în septembrie, a ieşit la iveală la aproape o lună de la tragedia din clubul Colectiv.

„Mai este un aspect pe care o să-l subliniez, la nivelul ISU Bucureşti nu figurează la acest moment niciun document, nicio solicitare, pentru autorizarea activităţii care se desfăşura acolo, în locaţia respectivă. Mai mult nu am să intru în detalii aici deoarece este o anchetă în desfăşurare, dar noi am verificat dacă era emisă o autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov şi nu există documente la acest moment care să fie depuse, solicitate, să fie cerut un punct de vedere din partea Inspectoratului,” spunea secretarul de stat Raed Arafat, în dimineaţa zilei de 31 octombrie, la sediul Guvernului.

Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU Bucureşti la data faptelor, pentru abuz în serviciu. Cei doi angajaţi ai ISU au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi că au permis funcţionarea în continuare a clubului Colectiv, deşi ştiau că nu are aviz şi autorizaţie de securitate la incendiu.

Potrivit Tribunalului Militar Bucureşti, care a judecat propunerile de arestare preventivă, Antonina Radu şi Petrică George Matei, în loc să informeze conducerea ISU şi să ia măsuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu din clubul Colectiv şi remedierea imediată a acestora, „prestau servicii pentru persoanele juridice şi fizice, care ar fi trebuit să fie controlate de aceştia, ceea ce e eveident, este total împotriva prevederilor legii şi regulamentelor care reglementează activitatea ofiţerilor ISU”.

Instanţa a mai arătat că faptele celor doi sunt printre cele mai importante în lanţul cauzal care a dus în final la această catastrofă, dar „fără îndoială că în acest lanţ cauzal există şi mulţi alţi vinovaţi ale căror acţiuni sau inacţiuni au avut o contribuţie directă sau indirectă la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la nivelul administrativ”.

Magistratul de la Tribunalul Militar a mai arătat că „este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU (…) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinând acestei instituţii masiv sponsorizate şi eventual sancţionat drastic de aceştia”.

Instanţa a mai arătat că această „practică încetăţenită” ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlaţi există la scară largă la diferite instituţii de control, ca atare, nu poate să nu fie în atenţia şefilor ierarhici ai celor doi angajaţi ISU, la toate palierele, deşi unii dintre aceştia a susţinut, „cu seninătate, că nu au avut cunoştinţă de faptele celor doi, că nu au fost informaţi”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*