Ultimele Știri

Colaborarea și beneficiile primite de ‘turnătorii’ din marile dosare de corupție

turnători

În ultima perioadă Direcția Națională Anticorupție a efectuat un val de rețineri în rândul clasei politice din România. Marile dosare de corupție în care sunt implicați înalți demnitari ai statului român a provocat și o serie de ‘turnătorii’  și autodenunțuri pentru ca inculpații să scape de urmărirea penală, pentru o măsură judiciară mai favorabilă sau obținerea unei încadrării care se poate solda cu o pedeapsă mai mică.

Noul Cod Penal permite  ca un om care a încălcat legea să ajungă la o înţelegere cu procurorul. Primul pas este să recunoscă ceea ce a făcut şi să colaboreze în anchetă. Majoritatea persoanelor anchetate în marile dosare de corupție au acceptat să colaboreze cu procurorii DNA.  

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei este o procedură nouă prevăzută în Codul Penal intrat în vigoare la 1 februarie 2014. Practic, procurorul şi cel care a încălcat legea ajung la o înţelegere. Cel de-al doilea îşi recunoaşte fapta, iar anchetatorul consemnează totul şi propune judecătorului renunţarea la urmărirea penală. Implicit, acest lucru, dacă este acceptat de judecător, conduce la degrevarea activităţii instanţelor, prin renunţarea la anumite procese. Acordul se poate folosi doar în cazul acelor infracţiuni pedepsite cu mai puţin de 7 ani de închisoare. 

Procurorul şi inculpatul pot să încheie un acord în scris prin care se recunoaşte vinovăţia. Trebuie să existe indicii temeinice că s-a săvârşit o faptă penală de către inculpat, acest acord este vizat de procurorul ierarhic şi se referă la recunoaşterea vinovăţiei. O dată acordul încheiat nu se mai întocmeşte rechizitoriul, împreună cu dosarul e înaintat la judecător care poate să ia act de acord sau nu.  

În cazul în care inculpatul nu îndeplineşte obligaţiile trasate de  procuror atunci cu siguranţă va ajunge să fie judecat de magistraţi şi să fie pedepsit cu amendă sau închisoare.

Denunțătorii au două posibilități de a colabora cu organele de anchetă în vederea primirii unei pedepse mai blânde: înainte de începerea urmăririi penale și după începerea cercetărilor. În ambele cazuri, cel care alege să colaboreze cu procurorii riscă să fie trimis în judecată cu o mențiune potrivit căreia a fost de acord să spună tot ce știe despre fapta comisă. De cele mai multe ori, judecătorul ține cont de această recomandare și cel vizat primește o pedeapsă mai mică.

O altă modalitate de colaborare cu procurorii este reglementată de articolul 19 din legea DNA. „Persoana care (…) în timpul urmăririi penale denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”. Acest articol este cel mai utilizat pentru a se ajunge la o înțelegere.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*