Cod roșu de inundații, extins până sâmbătă după-amiază. Care sunt zonele puternic afectate

Institutul naţional de hidrologie a extins codul roşu de inundaţii pentru râurile din nouă judeţe, avertizare ce este valabilă până sâmbătă la ora 14.00. În paralel este în vigoare şi un cod portocaliu de inundaţii care vizează cursurile din 15 judeţe, potrivit Mediafax.

Codul roşu a fost extins până sâmbătă la ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt amonte confluenţa R. Negru şi R. Negru (judeţele Harghita şi Covasna), afluenţii din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamţ şi Galaţi) şi afluenţii mici aferenţi cursurilor mijlocii şi inferioare ale Siretului şi Prutului (judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi).

Fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi şi Vaslui, conform informațiilor oferite de hidrologi.

În același timp, este în vigoare codul portocaliu de inundaţii, valabil până sâmbătă la ora 18.00 , şi care vozează râurile din 15 judeţe: Harghita, Mureş, Covasna, Braşov, Sibiu, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani şi Iaşi.

Un bărbat din Bacău şi unul din Vrancea au murit după ce au fost luaţi de ape. Sute de familii au fost evacuate şi mii de pompieri și de jandarmi participă la misiuni de salvare. Situația nu este nici pe departe de a se termina, putând să se agreveze.

Bacăul pare să fie cel mai afectat în urma inundațiilor, mai mult de jumătate din județ fiind inundat. Zeci de oameni au fost evacuaţi cu utilajele din casele năpădite de ape. Peste 500 de pompieri, jandarmi şi voluntari au ieşit pe teren, după ce sute de gospodării au fost acoperite de ape.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *