Ultimele Știri

CNSAS a finalizat verificările: ”Nu sunt date privind calitatea de colaborator al fostei Securităţi pentru niciun candidat la prezidenţiale”

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat astăzi, vineri, 24 octombrie, că a finalizat verificările candidaţilor la alegerile prezidenţiale. În urma acestor verificări nu au rezultat date care să probeze colaborarea vreunuia dintre candidați la prezidențiale cu fosta Securitate.

Printr-un comunicat transmis în cursul zilei de astăzi, CNSAS a argumentat decizia sa: „Precizăm că nu au rezultat date sau informaţii care să probeze calitatea de colaborator al fostei Securităţi/ lucrător al acesteia, în sensul legii, pentru niciunul dintre aceştia”.

În lege este stabilit ca fiecare dintre cei care candidează pentru funcţia de preşedinte al României să facă o declaraţie pe propria răspundere în care arată că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. Declaraţiile pe propria răspundere sunt depuse la Biroul Electoral Central, care, în 24 de ore de la înregistrare, le înaintează CNSAS.

Verificarea de către CNSAS a existenţei documentelor şi informaţiilor privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a candidaţilor se face din oficiu, în termen de şapte zile de la primirea declaraţiei pe propria răspundere, potrivit procedurii din OUG 24/2008.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*