Ultimele Știri

Clienţii pot refuza plata în lipsa bonului fiscal fapt ce îi nemulțumește pe comercianți

cumparaturi

Statul dorește să îi facă pe clienți să înțeleagă cât de important e să ceri bonul fiscal de fiecare dată când se fac cumpărături. Pentru a evita evaziunea fiscală și totodată pentru a-i încuraja pe clienți să păstreze bonurile, statul a organizat o loterie a bonurilor. Mai mult, clienții pot refuza plata cumpărăturilor dacă nu primesc bon fiscal.

Prevederea conform căreia clientul care nu primeşte bon fiscal poate pleca fără să achite produsul i-a supărat pe comercianți. După părerea comercianţiilor această legea „poate crea situaţii neprevăzute şi periculoase”.

O asociaţie care reuneşte peste 250 de comercianţi şi care funcţionează în judeţul Prahova a dat publicităţii o petiţie adresată prim-ministrului Victor Ponta, prin care membrii asociaţiei susţin că articolul 10 din Ordonanţa Guvernului 10/2015, care permite cumpărătorului să plece cu marfa fără să o plătească dacă nu primeşte bon fiscal este „neconstituţional şi nelegal”.

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Comercianţilor spun că această prevedere „încalcă dreptul de proprietate privată al unei firme, constituind un amestec inadmisibil al statului în regimul proprietăţii private”.

„În mod legal şi firesc, bonul nu se poate elibera decât după ce clientul înmânează banii pentru plata mărfii. Or, persoanele certate cu legea şi cu buna credinţă nu vor plăti marfa, plecând cu ea din magazin, deci vor fura, practic, marfa, având drept scuză (teribilă) acest refuz al eliberării bonului fiscal. Aceasta cu atât mai mult cu cât vom fi obligaţi să-i afişăm, la loc vizibil, posibilitatea de a pleca cu marfa neplătită. Cu alte cuvinte, furtul şi escrocheriile vor deveni noul flagel al României zilelor noastre, încurajate şi legalizate fiind de o reglementare ce se vrea a fi reglementatoare pentru combaterea evaziunii, dar, în realitate, incomparabil mai păguboasă pentru societate”, susţin comercianţii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*