Cioloș, despre românii din diaspora. De ce ezită să se întoarcă acasă

  • Adelina Mitrache
  • 23 februarie 2016
  • Politică
dacian ciolos

Românii din afara ţării trimit acasă în jur de 1,5 miliarde de euro pe an, însă potenţialul economic şi investiţional al diasporei poate fi cifrat la zeci de miliarde de euro, a declarat marţi premierul Dacian Cioloş, insistând asupra faptului că cei de peste graniţe aşteaptă o reformă a statului.

„Diaspora românească reprezintă un capital pe mai multe planuri, dacă e să ne uităm la partea economică, remitenţele anuale sunt de circa 1,5 miliarde de euro, dar potenţialul economic şi investiţional al diasporei româneşti putem să-l cifrăm chiar la zeci de miliarde de euro”, a spus Cioloş, la o dezbatere despre diaspora organizată de Administraţia Prezidenţială.

Premierul a declarat că Guvernul are în vedere încurajarea revenirii în ţară a românilor care îşi doresc acest lucru sau stimularea legăturilor culturale, de afaceri şi ştiinţifice pentru cei care preferă să rămână în afară.

Dacian Cioloş a afirmat că românii care sunt plecaţi din ţară ezită să se întoarcă nu numai din cauza nivelului salarizării, ci mai ales din cauza calităţii serviciilor sociale din România, cum ar fi educaţie, sănătate, având în vedere că mulţi dintre cei plecaţi au acumulat deja capital financiar, intelectual, profesional suficient ca să poată să se descurce şi acasă.

„S-au obişnuit cu un anumit standard al serviciilor publice din afară la nivel de educaţie, de sănătate, de calitatea administraţiei publice şi îşi doresc, dacă se întorc şi decid să-şi investească capitalul pe care îl au, inclusiv cel uman, personal, să fie siguri că pot să-şi asigure un viitor decent şi pentru copii”, a subliniat Dacian Cioloş.

Premierul a insistat asupra faptului că românii din afară şi cei din ţară aşteaptă o reformă a statului. El a spus că intenţionează să dezvolte reţele profesionale şi pentru a impulsiona abordarea de tip networking, adică dezvoltarea platformelor existente şi înfiinţarea unora noi, mai ales pentru facilitarea accesării fondurilor europene.

„În cercetare vom continua şi în anii care vin cu programe care să vizeze în mod specific parteneriate dintre unităţi de cercetare din România şi unităţi de cercetare din străinătate care să aibă ca vector structural mai ales românii care lucrează în cercetare în afară şi care pot să faciliteze mult această reconectare a cercetării româneşti la cercetarea internaţională”, a declarat premierul.

De asemenea, Guvernul are în vedere crearea unei agenţii pentru investiţii şi pentru promovare comercială în cadrul Ministerului Economiei, unul din obiectivele agenţiei fiind şi cel de a stimula implicarea românilor din afara graniţelor în parteneriate economice.

„Un domeniu specific unde cred că România ar avea foarte mult de câştigat din stimularea reîntoarcerii diasporei este dezvoltarea satului românesc şi mă gândesc aici mai mult la migraţia din ultimii zece ani a unor locuitori din mediul rural în unele state membre din UE unde au lucrat în agricultură”, a mai spus Cioloş.

În sfârşit, premierul a anunţat că Executivul vrea să dezvolte sistemul de burse, atât pentru copiii români care locuiesc în afară şi care vor să studieze în limba română, cât şi cele pentru cei interesaţi de cercetare.

loading...

3 thoughts on “Cioloș, despre românii din diaspora. De ce ezită să se întoarcă acasă

  1. cine se mai intoarce fratioare, caci la nimeni nu ne lipsesc manelele,hotia si coruptia de acolo. Nu stiu cum mai rezista cei care au mai ramas…

  2. sper sa se faca ceva din ce se spune sa nu ramana decat un discurs.multi am dori sa revenim dar cu mafia din ro nu se poate fiecare om sa respecte legea dar legea se se aplice pt toti cu aceeasi masura.politiea sa fie mai convingatoare nu sa fie la comanda celor sus pusi si cu bani .autoritatile din din zona rurala sa se imlice mai mult pt a atraga investitori daca nu pot arata localnicilor cum se pot folosi de banii europeni.Sa se investeasca mai mult in infrastructura ,si orice firma dupa terminarea lucrari sa dea o garantie ca e bn facut ….etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *