Ultimele Știri

Cine ne va asculta telefoanele de acum înainte. Guvernul va da o ordonanță de urgență privind interceptările

big brother sri

Premierul și ministrul Justiției au anunțat că există o „soluție de moment” pentru interceptări, după decizia Curții Constituționale.

Guvernul se va reuni în sedință vineri, la ora 19,30, la Palatul Victoria, pentru a adopta o ordonanță de urgență privind interceptăril. „Este soluția de moment, cel puțin. Este important să nu existe un vid legislativ din punctul acesta de vedere. Deci, e soluția de moment și, sigur, va fi timp să vedem dacă sunt alte soluții mai bune, dar important este să nu se întrerupă procesul de cercetare în justiție”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș.

Ședința de Guvern va avea loc după cea a CSAT, programată tot pentru vineri seară, după întoarcerea în țară a președintelui Iohannis, aflat într-o vizită în Israel și Palestina.

Ce va cuprinde ordonanța

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a precizat joi că ordonanța de urgență, elaborată împreună cu Parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT și DNA, prevede folosirea infastructurii SRI de către procurori și poliția judiciară fără nicio implicare a specialiștilor Serviciului. Și asta pentru că țara noastră nu are, potrivit ministrului, o altă infrastructură în materie de interceptare a comunicațiilor decât cea a SRI.

Ordonanța de urgență va mai cuprinde și reformularea articolului din codul de procedură penală care a fost declarat neconstituțional. I se adaugă un paragraf care va impune existența unui judecător care să verifice periodic „modul de punere în aplicare (…) a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală”.

În ceea ce privește operatorii de telefonie mobilă, deocamdată ordonanța de guvern nu va schimba cu nimic situația. Și asta pentru că, aceștia au oricum obligația de a pune în executare mandatele de supraveghere.

„Nu este rolul acestei ordonanțe de urgență să detașeze efectiv procurori. Eu sper (…) că imediat după adoptarea acestei ordonanțe de urgență să fim în măsură să avem un corp de poliție judiciară, un corp redus, care să fie la dispoziția procurorului și care să fie elementul uman pe care îl reclamă Curtea Constituțională în folosirea acestei infrastructuri”, a adăugat Raluca Prună.

Ordonanța nu a fost pusă în transparența decizională joi, deoarece nu avea încă avizul CSM și al CSAT. Ministrul Justiției a declarat că DIICOT și DNA vor avea nevoie de o suplimentare bugetară pentru implementarea acestei ordonanțe, dar și că SRI a fost de acord ca infrastructura instituției să fie folosită de procurori și poliția judiciară.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*