Ultimele Știri

Cine este noul director al RATB? Pistolar, șpăgar și unealta unui fost general KGB

radu orzata

Radu Orzaţă, fost consilier general PP-DD, în prezent copreşedinte UNPR Bucureşti, a fost numit director general interimar la RATB, după ce Vincenţiu Daniel Antonescu a fost demis din funcţie, dintr-o decizie a CA al RATB pentru proasta administrare a Regiei şi situaţia în care se află cu ANAF.

Întrebat dacă are studii în domeniu sau experienţă care îl recomandă în această funcţie, Orzaţă a precizat: „Sunt inginer, în domeniul metalurgiei, ce-i drept, dar am lucrat pe domeniul transport în mediul privat. La momentul numirii sunt membru CA al RATB şi sunt familiarizat cu activitatea RATB”.

Același Radu Orzață negocia în anul 2012 posturile de senator. Acesta le cerea celor interesați de funcție, pentru un scaun cald și sigur în Parlament, nici mai mult nici mai puțin de 50.000 de euro bani gheață. Gândul.info a redat o discuție în care Orzaţă vorbea despre taxa de participare, de 50.000 de euro, înaintea alegerilor parlamentare din 2012, între el şi un așa-zis afacerist:

Afaceristul (C.P.P): „Domnu’ Dan mi-a zis că ar fi un colegiu aici în Bucureşti”

Radu Orzaţă: „Da, da”

C.P.P.: „Unde aveţi?”

R.O.: „Putem discuta, nu am eu hârtiile în faţă, dar pe Senat.”

C.P.P.: „Dumnealui nu ştia, cum… legat de bani. Ce trebuie să fac?”

R.O.: „Trebuie să discutăm, că sunt multe de spus, multe de făcut. Ăsta e elementul ulterior. Dar, mă rog, dumneavoastră cum vă gândiţi?”

C.P.P.: „Păi, nu, eu v-am zis, eu sunt din business, eu nu prea am avut, nu ştiu care e… De-asta ziceam că trebuie să văd rapid astăzi”

R.O.: „50. 50 era discuţia”

C.P.P.: „50 de mii euro, presupun că nu vorbim…”

R.O.: „Da, da, da”

C.P.P.: „Şi asta ar include ce?”

R.O.: „Nimic. Participarea, ca să zic aşa, alături de echipă”

C.P.P.: „Şi ăştia să vin azi cu ei la dumneavoastră?”

R.O.: „Da, da, da.”

C.P.P.: „Trebuie să-i scot din firmă. O să-mi daţi şi o ceva… hârtie?”

R.O.: „Putem vorbi, bineînţeles. Cu documente. Că doar nu e vreo şpagă sau cumpăraţi ceva.”

C.P.P.: „Am înţeles. Deci nu vor fi probleme. Pot să vin cu ei cash, aşa?”

R.O.: „Da, da.”

C.P.P.: „Eventual, pot să fac un transfer”

R.O.: „Nu, nu.”

C.P.P.: „Pot să vă trimit acum de pe calculator”

R.O.: „Nu, nu, nu.”

C.P.P.: „Am înţeles, deci cash. Şi să vă aduc date de la firmă sau…?”

R.O.: „Un CV pe mail.”

C.P.P.: „Pe lângă suma asta mai e nevoie de ceva?”

R.O.: „Oricum, trebuie să vorbim. Sunt de luat flyere, bannere. Eu aşa estimez o campanie decentă. Vă daţi seama că ăştialalţi, partidele mari, aruncă sute de mii. Dar noi aşa estimăm o campanie decentă…”

C.P.P.: „Sute de mii pe un om? Atât?”

R.O: „Sunt nebuni. Noi aşa am estimat. Bineînţeles, că poate fi mai mult, mai puţin. Acum depinde de fiecare, ce posibilităţi are şi ce îşi doreşte. Sunt flyere, bannere, fel de fel, apariţii televizate care toate costă. De asta am estimat noi la 50.000.”

C.P.P.: „Şi în cazul în care n-o să câştig, deşi eu ştiu c-o să câştig…?”

R.O: „Dumneavoastră vă faceţi campanie cu bănuţii ăştia”

C.P.P.: „Am înţeles”.

Imediat Radu Orzață a reacționat, spunând că știa că este ilegal să ceară bani pentru un post de senator: „Oferta a fost o batjocură din partea mea, pentru că bănuiam că e o bătaie de joc din partea partenerului de discuţie. Bineînţeles că nu e legal să se dea banii ăştia. A fost în batjocură. Oricum, listele erau aproape finalizate. Mi s-a părut total neserioasă propunerea ca în ultima zi de depunere a candidaturilor să facem treaba asta. Oricum a fost o farsă bună. Orice variantă de discuţie în ultima zi de depunere a candidaturilor era evident neserioasă.”

În anul 2013, Rau Orzață candida pentru funcția de primar al municipiului Slatina, din partea PP-DD, renunțând la mandatul său de consilier de Bucureşti. Însă ce l-a determinat să facă această mișcare, ştiind din capul locului că nu avea nicio şansă la alegerile parţiale din 3 februarie?

Dacă Radu Orzață ajungea să ocupe funcția de primar al municipiului Slatina, primăria ar intra în jocul unor foști ofițeri KGB, astăzi importanţi oameni de afaceri cu interese economice în România.

Iată care este explicația:

Radu Orzaţă a ocupat diverse funcţii de conducere în imperiul economic Unicom-Group, controlat de Constantin Iavorski, fost ministru al Energiei în Republica Moldova şi fost general KGB (temutul Comitet al Securităţii Statului în Rusia comunistă). Iar în ceea ce privește declarația de avere, este de menționat că de acolo lipsesc sursele veniturilor, care în 2011 au fost de ordinul zecilor de mii de euro.

Cine este Constantin Iavorski și care sunt legăturile cu familia Orzață?

Constantin Iavorski a lucrat, în trecut, pentru miliardarul rus Roman Abramovici, dar şi pentru oligarhul Boris Berezovski, un apropiat al serviciilor secrete ruse (FSB). Potrivit unor documentări pe marginea crimei organizate ruse, la jumătatea anilor ’90, în momentul în care Kremlinul se pregătea să privatizeze rafinăria OMSK Oil, controlată până atunci de stat, compania Sibneft, controlată de Abramovici şi vândută, în 2005, companiei Gazprom, a fost implicată într-un caz sinistru. Pentru că s-a opus vânzării acţiunilor deţinute de stat, directorul general de atunci al rafinăriei a sfârşit tragic, fiind găsit mort în apele unui râu. Acţiunile au fost cumpărate de Sibneft, iar vânzările de petrol s-au făcut printr-o companie din New-York, Belka Energy, şi prin compania Runicom, unde s-a şcolit în afaceri Constantin Iavorski.

Iavorski a ieșit din politică, însă a întreținut legăturile cu serviciile secrete rusești. Acesta a început în anul 1993 să facă afaceri în țara noastră. A început asfel să domenine, prin Unicom SA, în perioada în care ministru al Industriilor era Dan Ion Popescu, piaţa importurilor de carburanţi şi combustibili pentru industria energetică, devenind principalul furnizor de păcură pentru companii precum Conel sau Termoelectrica.

În anul 1999, grupul a intrat şi pe segmentul serviciilor de bunkeraj (alimentarea navelor cu combustibili). Astfel, în acest moment, Unicom-Group cuprinde Unicom Holding, Unicom Oil Terminal, Unicom Tranzit și Unifertrans, dar și Unicom Wood Production.

Fostul general KGB intrat în afaceri cu soţia Larisa şi cu cele două fiice ale sale, Olga şi Irina, iar Alexandru Orzață, fostul director general al SC Alro SA Slatina şi tatăl lui Radu Orzaţă, a fost ani la rând mâna dreaptă a lui Iavorski. Tatăl actualului director general al RATB a plecat de la conducerea unităţii slătinene imediat după 1990. Potrivit unor informaţii, ruperea sa de Alro n-a fost totală, el lucrând ulterior, pentru un timp, pentru un fost ofiţer DIE (Departamentul de Informaţii Externe), Ştefan Mărgineanu, prin firma căruia, SC Metanef SA, Alro îşi vindea marfa şi se aproviziona cu materie primă şi materiale din ţară şi străinătate. Ulterior îl găsim pe Orzaţă cocoţat în funcţia de preşedinte al Unicom SA, aparţinând familiei Iavorski. Orzaţă a deţinut, pentru un timp, şi acţiuni la această companie.

Legăturile de familie nu se opresc însă aici, fiul lui Orzață, Radu, este de prin anul 2008 preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC Unicom Top Energy SRL, prin care Iavorski făcea bani buni din comerţul cu combustibili solizi, lichizi şi gazoşi şi cu produse derivate.

În anul 2010 mai multe firme sunt înghițite de Unicom Holding, printre care și SC Unicom Top Energy SRL. Numele lui Orzaţă junior dispare din scriptele oficiale ale firmelor lui Iavorski. Pentru scurtă vreme, pentru că în decembrie 2010 era pe postul de manager proiect produse energetice la SC Unicom Holding SA. 

O subsidiară a concernului Russky Alyuminiy, controlat de cei doi oligarhi şi care preluase fabrica de alumină de la Oradea, cu intenţia de a pune mâna şi pe Alro Slatina, este firma la care Iavorski împreună cu cu soţia Larisa şi cele două fiice, Olga şi Irina, deține acțiuni în compania Cemtrade, după anul 2000.

Alexandru Orzață, tatăl lui Radu Orzață şi reprezentantul mai multor firme marca Iavorski la cele mai importante licitaţii, s-a dovedit a fi destul de util pentru Iavorski la începutul anilor 2000, în momentul în care numele firmelor deținute de fostul general KGB au fost legate de scandaluri precum: contrabandă cu păcură, dar şi de diverse operaţiuni de transfer al banilor prin reţele complicate de off-shore-uri.

Iată din ce soi de cerc venea candidatul PP-DD să lupte pentru fotoliul de primar al Slatinei, poziţie din care s-ar putea aranja afaceri extrem de profitabile pentru camarila din spatele său. Există mai multe precedente la acest capitol. Unul dintre ele are legătură cu Primăria Iaşi, oraş care se încălzea cu cărbune livrat de o firmă cu sediul într-o căsuţă poştală din Cipru, Constant Oil, reprezentată în relaţiile cu terţi de către Alexandru Orzaţă.

Radu Orzață și-a tras buletin de Slatina în ultima zi legală până la depunerea candidaturilor, fiind luat în spațiu de nimeni alta decât soția lui, care deţine un apartament în Slatina, obţinut printr-un contract de vânzare-cumpărare în anul 1996, cu un an înainte de a se căsători cu el.

O altă poveste interesantă despre noul director RATB

În anul 1996, Radu Orzață a amenințat cu pistolul un prieten de pahar și l-a băgat în spital pe un altul, după care s-a făcut nevăzut. În urma faptelor sale, acum directorul general al RATB a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, ameninţare şi lovire. Orzaţă a scos un pistol pe care îl deţinea ilegal şi l-a pus la capul unuia dintre amici, ameninţându-l că-i ia viaţa. Şi, ca să arate victimei că nu glumeşte, a tras un foc în aer. După ce s-au calmat și au plecat mai departe și au ajuns la un alt local, lui Orzață i-au revenit sentimentele, așa că l-a bătut cu bestialitate pe celălalt amic. Cei doi au făcut plângere în aceeași zi la poliție. În timpul cercetărilor efectuate la faţa locului, oamenii legii au găsit în parcarea de la Valea Oltului un cartuş pentru pistol cu muniţie iritant-lacrimogenă, netras. Cartuşul utilizat n-a fost de găsit, cum n-a fost de găsit pentru audieri nici Orzaţă. El a apărut târziu, când cazul a devenit o preocupare serioasă pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina.

Scena care l-a îngrozit pe cel ameninţat cu arma de Orzaţă se petrecea în noaptea de 8 spre 9 iulie 1996, la ora 02.30, în parcarea Restaurantului Valea Oltului de la marginea municipiului Slatina. Pe atunci, Radu Orzaţă avea 26 de ani şi făcea parte din categoria celor fără ocupaţie. Fără ocupaţie nu în urma vreunei restructurări de personal care să-l fi lăsat fără serviciu, ci fără ocupaţie ca băiat de bani gata. Plecat din fruntea societăţii Alro SA Slatina la scurtă vreme după Revoluţia din decembrie 1989, fostul director Alexandru Orzaţă, tatăl candidatului PP-DD, a intrat în serviciul unui fost general KGB, unde era plătit regeşte, aşa că fiul său nu era obligat de vreo soartă crudă să muncească, ci umbla creanga pe ici, pe colo, după ce părinţii săi s-au mutat la Bucureşti.

De la Poliţie dosarul a plecat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina cu propunerea de trimitere în judecată. La această concluzie au ajuns oamenii legii în urma cercetărilor: că autorul trebuie să ajungă în faţa instanţei de judecată. Având, însă, un tată celebru pe atunci în Olt (Alexandru Orzaţă a fost director al SC Alro SA vreme de peste un deceniu), Radu a scăpat de belea. Faptele sale au rămas, însă, în memoria poliţiştilor care au făcut cercetări în dosar şi în cea a unui magistrat „cumsecade”. Nici victimele nu au uitat prea uşor această cumpănă din viaţa lor: cel căruia i s-a pus arma la tâmplă a ieşit cu greu, după mai multe zile, din starea de panică provocată de gestul lui Orzaţă, iar cel lovit a avut nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale pe patul de spital. Cu toate acestea, amândoi au fost acuzaţi de mărturie mincinoasă. A fost singura carte pe care s-a putut juca, la un moment dat, salvarea lui Radu Orzaţă. O carte scoasă, însă, din mânecă.

Ce este și mai interesant, este faptul că PPDD a fuzionat prin absorbţie cu UNPR, în urma unei reuniuni comune a Conferinţei naţionale a UNPR şi a Congresului PPDD, iar Gebriel Oprea a susţinut că UNPR „trebuie să rămână la guvernare” şi să se consolideze „ca al treilea partid din România”. Radu Orzaţă a fost liderul PP-DD pe Bucureşti, iar în prezent este copreşedinte UNPR la nivelul Capitalei, după ce PP-DD a fuzionat cu UNPR.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*