Ultimele Știri

Cine este Igor Dodon marele câștigător la alegerile parlamentare din Republica Moldova

Partidul lui Igor Dodon, PSRM, a obținut 21.75% din 78.00% din procesele verbale prelucrate, astfel, socialiștii pro-ruși câștigă alegereile, cel puțin până la această oră. 

”Ne vom ţine de cuvânt, iar obiectivele propuse vor fi implementate.” Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, după primele rezultate preliminare anunţate de Comisia Electorală Centrală.

„Stimați concetățeni, vreau să vă felicit pe toți cu sfârșitul unei campanii electorale destul de complicată. Vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor Republicii Moldova care au mers la vot, care ne-au susținut. Noi suntem conștienți că speranțele sunt foarte mari. Am reuşit să avem o campanie electorală bună, fără încălcări”, a menţionat liderul socialiştilor.

Totodată, Igor Dodon a declarat că oponenţii politici vor fi surprinşi de rezultatele socialiştilor în această campanie electorală.

Igor Dodon s-a născut în satul Sadova din raionul Călăraşi, la 18 februarie 1975. După ce a terminat şcoala medie, s-a înscris la Facultatea de Economie a Universităţii Agare. În paralel a studiat şi managementul. A obţinut titlul de doctor în domeniul pieţei valorilor mobiliare.

După absolvirea instituţiilor de învăţămînt, din iulie 1997 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001-mai 2005, a exercitat funcţia de preşedinte şi membru al Consiliului de directori al Depozitarului Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcţia de preşedinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei.

În perioada anilor 1997–2005, Igor Dodon a lucrat şi în învăţământul universitar. Astfel, el deţine funcţiile de lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova (Catedra de Bănci şi Burse de Valori), lector superior la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (Catedra de Bănci şi Burse de Valori), Institutul Internaţional de Management (Catedra de Finanţe) şi Universitatea de Stat din Moldova. Igor Dodon este şi membru al Comisiilor la examenul de licenţă în cadrul ULIM şi IMI.

A ajuns unul dintre cei mai tineri viceminiştri ai economiei (2005), iar mai târziu a devenit ministru al economiei (2006-2009) şi chiar vicepremier (2008 – 2009). Calităţile sale profesionale l-au menţinut şi în Guvernul Greceanâi. Funcţiile deţinute în Executiv l-au apropiat de lumea politică, astfel că în 2009, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, i-a propus să se înscrie în partid.  S-a înscris abia în martie 2010, când PCRM nu mai era la putere. Totuşi, Igor Dodon a fost prim-viceprim-ministru şi ministru al economiei şi comerţului în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi, până în 2 septembrie 2009.

Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Greceanîi şi Abramciuc a părăsit fracţiunea PCRM. La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales preşedinte a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Între 2012 şi 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste în faţa Primăriei Municipiului Chişinău, cerându-i demisia primarului Dorin Chirtoacă.

Totodată, pe 29 martie 2012, Igor Dodon a invitat partidele să iniţieze un referendum de schimbare a drapelului naţional al Republicii Moldova, cu un steag bicolor roşu-albastru. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2012, a publicat pe contul său de Facebook o fotografie în care a apărut îmbrăcat în haine cu Drapelul Federaţiei Ruse pe ele.

Dodon este căsătorit şi are doi copii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*