Ultimele Știri

Cine este Dumitru Bucșaru, milionarul săltat astăzi de mascați?

dumitru bucsaru

Omul de afaceri Dumitru Bucșaru a devenit cunoscut după ce a preluat echipa Unirea Urziceni în divizia B si a dus-o până în Liga Campionilor. Dumitru Bucșaru este un afacerist controversat implicat în afaceri imobiliare riscante.

Dumitru Bucşaru a pierdut o mare parte din averea sa, care a fost cotată  cândva la 80 de milioane de euro. Criza care a lovit piața imobiliară, i-a distrus visele controversatului om de afaceri. Bucşaru ar avea o avere estimată la 10 – 12 milioane de dolari. Banii i-a câştigat din afacerile pe care le-a derulat în domeniul construcţiilor şi în fotbal. Numele lui a figurat în mai multe dosare instrumentate de DNA.

Ziarele centrale au publicat mai multe articole, în ultimii ani, potrivit cărora firmele lui Bucşaru ar fi încheiat contracte de milioane de euro cu Ministerul Transporturilor, în perioada în care secretar de stat era Sergiu Sechelariu. Jurnaliştii susţineau că societăţile omului de afaceri ialomiţean s-ar fi ocupat de reabilitarea a două cămine ale societăţii Faur, precum şi de renovarea unui complex de agrement de la Snagov. Numele lui Bucşaru apare şi în mai multe dosare instrumentate de DNA în 2005, dar omul de afaceri nu a fost cercetat niciodată în calitate de învinuit.

Bucșaru are reputația unui om care a făcut avere pe seama legăturilor de afaceri pe care le-a avut cu mai toți „greii” vremii, fie ca a fost vorba de reprezentanți ai PSD, PNL sau ai PDL.

Gigi Becali, Mihai Necolaiciuc, Miron Mitrea, Dorin Cocoș, Traian Băsescu, Elena Udrea, Necolai Onțanu, Gabriel Oprea, iată câteva dintre numele grele în jurul cărora apare și Dumitru Bucșaru.

Dumitru Bucșaru este văzut acum ca un personaj discret, numai că trecutul său este plin de episoade mai mult decât incendiare. Cap de afiş sunt afacerile încheiate cu fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc.

Acesta a intrat în atenţia presei după ce preşedintele Traian Băsescu a intervenit pentru el pe lângă ministrul Transporturilor pentru ca acesta să-şi recupereze o datorie de la SNCFR. Concret, pe 12 aprilie 2005, preşedintele Băsescu a redirecţionat un memoriu pe care l-a primit de la Bucşaru către ministrul Transporturilor de atunci, Gheorghe Dobre. Pe respectivul memoriu, Traian Băsescu a scris cu pixul următoarea menţiune: „Dle ministru Dobre. Rog analizaţi şi rezolvare legală”. Ulterior, lui Dumitru Bucşaru i s-a deblocat de către conducerea SNCFR o creanţă de 110, 5 miliarde de lei vechi, bani datoraţi firmei de construcţii a lui Bucşaru pentru lucrările efectuate la gara din Focşani.

După izbucnirea scandalului în presă, Traian Băsescu a declarat că nu-l cunoaşte pe Bucşaru şi că nu are nici o legătură cu acesta.

Înainte de acest episod, firmele de construcţii ale lui Bucşaru au fost beneficiarele unor contracte păguboase pentru statul român, încheiate cu CFR, prin Mihai Necolaiciuc. Aceste contracte au vizat modernizarea sau construirea unor imobile din patrimoniul CFR la nişte preţuri mult supraevaluate. Despre un astfel de contract a scris şi Cotidianul, care v-a informat despre paguba de aproape 700 de miliarde de lei vechi produsă statului român de Mihai Necolaiciuc prin achiziţii de materiale şi lucrări executate la Complexul Astoria Snagov cu firmele lui Bucşaru. Ca exemplu: piscina Complexului Astoria Snagov a costat 2,7 milioane de euro, deoarece un sac de ciment a fost cumpărat cu 3,6 milioane de lei vechi, faţă de 150.000 de lei vechi preţul pieţei, iar căratul cimentului cu roaba pe o distanţă mai mică de 100 de metri a costat 52.000 de euro.

Dumitru Bucşaru a demarat în 2008 lucrările la ridicarea unui cartier uriaş de case la marginea Bucureştiului, în comuna ilfoveană 1 Decembrie. Până în acest moment a construit aproximativ 400 de vile. În final, ansamblul imobiliar dezvoltat de firma sa va avea aproximativ 600 de case. Cartierul e amplasat pe un teren de peste 100 de hectare, pe care Bucşaru l-a achiziţionat cu mai mulţi ani în urmă de la stat în schimbul a 17 milioane de euro. La vremea respectivă, afacerea a mirosit urât pentru că, spuneau analiştii imobiliari, terenul a fost cu mult subevaluat.

Înainte de 1989, Dumitru Bucşaru a stat 11 luni în închisoare. „Am făcut puşcărie pentru manoperă necuvenită. Muncitorii mei câştigau foarte bine, de aceea s-au sesizat «organele»”, a recunoscut Bucșaru într-un interviu.

Complexul din comuna 1 Decembrie îi aduce ghinion afaceristului Dumitru Bucșaru. Mascații l-au săltat în cursul acestei dimineți și a fost dus la audieri pentru a da explicații în legătură cu o insolvență suspectă, în cazul firmei care a contractat creditul de 30 de milioane de euro pentru construcția complexului de vile din comuna 1 Decembrie.

”Persoanele sunt bănuite de bancrută frauduloasă şi distrugere. S-a avut în vedere stabilirea întregii activităţi frauduloase a acestora. În fapt, persoanele vizate au contractat un credit bancar de 30 de milioane de euro pentru construirea unui complex de locuinţe în localitatea 1 Decembrie, iar după ce aceştia au intrat în insolvenţă nu au predat toate activele lichidatorului judiciar, mai mult anumite bunuri din locuinţele respective le-au şi înstrăinat. Prejudiciiul estimat este de 1 milion şi jumătate de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Ilfov, Roxana Vasile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*