Ultimele Știri

Cine este Beny Steinmetz, miliardarul evreu pe care DNA îl vrea arestat

beny steinmetz

Benjamin ”Beny” Steinmetz  este unul dntre cei mai bogați oameni din Israel cu o avere de circa 1,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes, însă averea sa ar fi mult mai mare spun unele surse. Steinmetz a făcut bani din diamante, aur şi afaceri imobiliare. Beny a vândut în 2010 grupului brazilian Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, 51% din acţiunile companiei sale din Guinea, care se ocupa cu mineritul fierului. Zăcămintele preluate de Vale sunt considerate printre cele mai mari rezerve de minereu de fier din lume.

Steinmetz mai are afaceri în imobiliare, inclusiv în România, unde este implicat, în Bucureşti, în proiectul rezidenţial West Park din Militari, prin intermediul firmei Seven Hills. Forbes notează că omul de afaceri nu a avut la fel de mult noroc în imobiliare precum în industria metalelor şi pietrelor preţioase, viabilitatea companiilor sale Scorpio şi Five Mounts fiind pusă sub semnul întrebării de auditori. Afaceristul evreu nu a fost străin nici de proiectul de la Roșia Montană, unde ar fi avut o oarecare implicare. Miliardarul a avut probleme serioase în Guineea, după stoparea mai multor proiecte miniere, precum cel de la Roșia Montană. 

Lupta pentru resursele din Guineea a scos la suprafață tranzacțiile oculte la care au recurs reprezentanții grupului BSG – deținut de Beny – pentru a influența demnitarii din țara africană. 

Benny a avut probleme în ultimii ani, fiind dat în urmărire internațională în mai multe state. Chiar serviciul american FBI îl areîn vizor pe miliardarul american, fiind suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.

Poliția elvețiană a descins în august 2013 la birourile firmei de consultanță Onyx Financial Advisors, parte din grupul lui Steinmetz. Procurorii elvețieni au vrut să pună mâna pe miliardarul evreu, însă acesta nu a fost de găsit la ora perchezițiilor. Beny a fugit în Israel, locație de unde își conduce astăzi imperiul financiar.

Direcția Națională Anticorupție cere arestarea lui Beny în lipsă în dosarul ”Prinsului” Paul de România, în afacerea retrocedărilor ilegale de pădure. Procurorii români îl acuză de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor. Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Israel, a pupat mânuța fraților noștri, dar de infractorii evrei care au jefuit România nu a scos un sunet, spre exemplu Elan Schwartzenberg, Beny și alții. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpații Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Pentru a pune în practică planul infracțional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup.

De la punerea în mișcare a acțiunii penale și până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor 4 inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală.

Având în vedere aspectele menționate anterior, la data de 10 martie 2016, procurorii au înaintat Curții de Apel Brașov referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpaților Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz și Moshe Agavi, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatelor de arestare preventivă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*