Ultimele Știri

Cine este Beke Istvan Attila, extremistul care plănuia un atac terorist de Ziua Națională

hvim

Cetățeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila este membru al grupării revizioniste HVIM – ”Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate”, care luptă pentru ruperea Transilvaniei de România și formarea Ungariei Mari.

Acesta era unul dintre liderii grupării care acționa pe teriritoriul României, afirmă surse judiciare. Beke Istvan Attila intenționa să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestațiile de Ziua Națională a României organizate în localitatea Târgu Secuiesc.

wassalberttabla

Beke Istvan Attila (dreapta) cerea înlocuirea numelui străzii 1 Decembrie 1918 cu numele criminalului de război Wass Albert

Mișcarea tinerilor maghiari a celor 64 de Comitate a fost înființată în 2001 de Laszlo Toroczkai, care însă nu mai face parte acum din organizație. Mișcarea militează pentru înființarea Ungariei Mari. Laszlo Toroczkai a fost reținut, în 2013, la frontiera cu România când a vrut să treacă în România. El primise interdicție de a intra în România.

Mișcarea celor 64 de Comitate este o organizație legată de partidul naționalist radical maghiar Jobbik și finanțată de organizații și firme care sunt apropiate celor de la Jobbik.

Miscarea celor 64 de Comitate ar avea legături și cu o organizație de la Moscova care militează pentru o Moldovă independentă, fără legături cu România. Se presupune că rușii ar finanța întreținerea unor tensiuni etnice între români și maghiari.

Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon. În data de 16 mai 2001 a avut loc prezentarea oficială a organizaţiei, care are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“.

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate nu este organizată juridic în România. În 2008, iniţiatorii mişcării din România (Peter Waum, Lokodi Ferenc, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor şi Frafft-Szabo Istvan) au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc aprobarea înfiinţării HVIM România, însă ulterior şi-au retras cererea.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a alcătuit o listă a extremiştilor maghiari, membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, care reprezentau un real pericol pentru siguranţa naţională. Printre aceştia se numără Toroczkai Laszlo, Zagyva Gyorgy Gyula, dar şi Csibi Barna, cel care a devenit celebru după ce a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu. Membrii mişcării s-au implicat, în ultimii ani, chiar şi în activităţi politice. Waum Peter a candidat la Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, Szabo Nandor, la Târgu Mureş, iar Tokos Szabolcs a candidat la Primăria Odorheiu Secuiesc.

La perchezițiile efectuate de către autoritățile judiciare în legătură cu acest caz au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna unele materiale pirotehnice și electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III și categoria II, dispozitive electronice de inițiere temporizare a impulsurilor electronice, precum și dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte și amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deținere, au mai menționat sursele respective.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*