Ultimele Știri

Cine a fost Pazvante Chioru’, celebrul pașă rebel

Expresia, ”pe vremea lui Pazvante Chiorul”, a rămas în vocabularul românilor, însă mulți nu au cunoștință de faptul că personajul Pazvante Chiorul a existat cu adevărat. 

Osman Pazvantoglu sau Pazvante Chiorul cum îi spuneau românii, a fost pașă de Vidin, localitate aflată pe teritoriul Bulgariei. Pazvante Chiorul a intrat în istorie pentru jafurile sale, dar și pentru faptul că a fost singurul pașă care s-a ridicat împotriva sultanului.  Pazvante Chiorul și-ar fi câștigat numele în urma unei întâlniri în luptă cu haiducul Iancu Jianu.  

Pazvante Chiorul își făcuse o obișnuință în atacarea localităților din Oltenia, incendiind peste 200 de biserici și centrul orașului Craiova. 

Astfel, celebrul haiduc şi erou naţional, Iancu Jianu, organizează o serie de incursiuni de urmărire şi pedepsire dincolo de Dunăre, chiar pe domeniile lui Pazvante Chiorul. Într-una din încleştări ajunge să se lupte personal cu iataganele cu Pazvante. Cuprins de setea răzbunării, Jianu-i scoate un ochi cu iataganul temutului Pazvante, de unde acesta se alege cu porecla de Pazvante Chiorul.

Grav rănit de Jianu, el este salvat în ultima instanţă de garda sa personală. Supărarea peste măsură a Jianului este reţinută în unele balade, celebre atât în România cât şi în Serbia şi Bulgaria. Conform versurilor, Jianu ar fi strigat :

“Cu mâna asta ţi-am scos un ochi, tot cu mâna asta te omor, câine de păgân!”

Iancu_JianuMarele nostru haiduc nu se opreşte, şi alături de cetele de panduri olteni continuă să treacă Dunărea. În anul 1809, haiducii lui Iancu incendiază Vidinul şi Plevna, ucigând orice turc întâlnit în cale, în replică la acţiunile lui Pazvante care atacase Craiova şi incendiase satele din Oltenia.

Trupele de panduri distrug din temelie raiaua turcească de la Turnu Măgurele care devenise baza favorită de incursiuni a lui Pazvante. Iancu Jianu în persoană aprinde fitilul care va arunca în aer moscheea din Turnu Măgurele. În urmă acestor lovituri, turcii nu vor mai încerca niciodată construirea vreunui edificiu musulman în Valahia.

Pazvante își construise un adevărat “stat” independent, cu capitala la Vidin, relații diplomatice private și monedă proprie, fapt ce l-a mâniat pe sultanul Selim al treilea. Teritoriul său se întindea de la Dunăre până la Munții Balcani, și de la Belgrad până laVarna.

În 1798, o armată otomană trimisă împotriva lui și condusă de Husein Küçük, nu reușește să-l captureze și să cucerească Vidinul. Küçük l-a acuzat pe domnitorul muntean Constantin Hangerli că nu i-a aprovizionat suficient armata. Aceasta a contribuit la firmanul sultanului ce ordona executarea lui Hangerli, omorât la 18 februarie 1799 de trimișii turci. În 1799 sultanul îl iartă pe Pazvantoglu și îl numește pașă de Vidin.

Moare pe 27 ianuarie 1807, se pare otrăvit de medicul evreu al orașului, „agent secret” în slujba sultanului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*