Ultimele Știri

Cinci semne care denunță prăbușirea economiei Rusiei

Susținerea războiului din estul Ucrainei îl poate costa scump pe Vladimir Putin, care se teme și nu se teme de sancțiunilor impuse de către Uniunea Europeană. Motive de îngrijorare sunt multe, însă liderul de la Kremlin împreună cu miniștrii săi transmit în mod oficial siguranță și încredere, în timp ce se luptă pentru salvarea rublei rusești de pe piața valutară.

Situația precară din sectorul economic al Federației Ruse se deduce din următoarele cifre:

 1. Federația Rusă până la momentul actual a pierdut mai mult de 100 de miliarde de euro din cauza scăderii prețurilor petrolului și devalorizarea rublei, echivalentul a 4,5% din PIB.

 2. Federația Rusă a pierdut în total până acum alte 100 miliarde dolari din cauza retragerii investitorii străini de pe piața rusă. În consecință mediul de afaceri se prăbușește, iar firmele de monopol precum Rosnefti sau Gazprom ajung să solicite ajutorul financiar din partea statului. De asemenea, lucrările în vederea descoperirii noilor domenii de petrol și gaze s-au suspendat din cauza retragerii de pe piață a companiilor internaționale care puteau furniza Rusiei tehnologia necesară exploatării.

 3. Indicele RTS a scăzut la 855, iar Vladimir Putin îngheață fondul de pensii (țara cu o populație îmbătrânită), reduce salariile bugetarilor, mărește taxele simplilor antreprenori, pe fondul scutirii de taxe și impozite a marilor giganți energetici de pe piața din Rusia. Soldul de rezervă se estimează la un nivel de 420 miliarde de dolari, iar datoriile corporative rusești se apropie de un trilion!

  rtst
 4. La 1 decembrie, rubla a suferit cea mai mare scădere din anul 1998 încoace, pe fondul prăbușirii prețului petrolului. Conform prezicerilor economiștilor și bancherilor celei mai influente bănci investiționale din SUA, Morgan Stanley, rezervele valutare ale Rusiei se vor epuiza complet deja în anul 2015, chiar dacă prețul petrolului va crește sau nu. 
  Morgan Stanley
  Deci, dacă luăm în considerare rezervele financiare aproximative ale Rusiei , la momentul actual ar avea 420 miliarde dolari, dintre care doar 200 de miliarde sunt “bani vii”. În cazul în care prețul petrolului se va ridica la 95 dolari, atunci în 2015 rezervele Federației Ruse vor scădea  la 372 de miliarde de dolari și respectiv 143. Dacă va fi la prețul de 80 dolari pe baril – rezervele Rusiei vor ajunge la 308 miliarde dolari si 99 miliarde dolari. Dacă se va intra în colapsul prognosticat de $ 50 pe baril, atunci realele rezervele ale Rusiei vor fi de doar 27 miliarde dolari din numărul total de 215 miliarde dolari.

 5. Nivelul retragerilor de capital a atins în acest an 125 de miliarde de dolari, o cifră record pe ultimii 6 ani, la care băncile VTB Bank și Gazprombank cu greu fac față. Însăși premierul rus, Dmitri Medvedev, a apărut la o televiziune și și-a sfătuit să-și păstreze economiile în moneda națională. În același timp, Banca Centrală intervine masiv pe piața valutară pentru a scădea cota dolarului în Rusia, numai în 1 decembrie a virat 1 miliard de dolari, iar la 3 decembrie în doar 3 minute a introdus suma de 700 milioane de dolari.

Toate aceste semne proaste ale economiei Federației Ruse, au adus-o în pragul de renunța la proiectele globale, precum „South Stream”, care încă de la început mânca 4.7 miliarde dolari. Criza financiară tentează capacitățile de gestionare din regimul de semi-dictatură al lui Putin, care poate sfârși tragic în caz contrar.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*