Ultimele Știri

Cîmpeanu: Peste 3000 de profesori vor ajunge pe drumuri pentru că nu au doctorat

sorin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că peste 3000 de profesori din învățământul preuniversitar și-ar putea pierde locurile de muncă pentru că nu și-au luat doctoratul, începând cu data de 30 septembrie.

La numai câteva ore, Sorin Cîmpeanu, a revenit asupra deciziei în urma unor consultări cu Guvernul, astfel măsura va fi aplicată începând de anul viitor.

„La nivel naţional, la începutul anului 2010, aveam 66% cadre didactice cu titlu de doctor. La începutul anului 2015, aveam 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, deci 4.500 de cadre didactice fără titlu de doctor. Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reuşit să susţină tezele de doctorat în intervalul ianuarie – septembrie vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba despre peste 3.000 de colegi. Înregistrăm o scădere a cadrelor didactice tinere din sistem de la 30% la nivel naţional în 2010 la 17% la începutul anului 2015. Ieşirea din sistem a acestor colegi tineri fără titlu de doctor va afecta şi mai mult proporţia cadrelor didactice tinere care activează în învăţământul superior şi asta, în ultima instanţă, dacă nu găsim soluţii, va afecta dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România”, a declarat Cîmpeanu iniţial.

Mai târziu, luni, de la sediul Universităţii „Aurel Vlaicu”, Cîmpeanu a anunţat că, în urma unor discuţii purtate, luni, cu Guvernul, s-a convenit să se amâne aplicarea reglementării care vizează scoaterea din sistem a cadrelor didactice universitare titulare fără titlu de doctor.

Ministrul a spus că a fost amânată deja o dată aplicarea reglementării la 11 februarie, „o dată arbitrară care nu făcea altceva decât să ponteze patru ani de la intrarea în vigoare a legii educaţiei naţionale”, şi ar fi urmat să intre în vigoare în 30 septembrie.

„În acelaşi timp, ieşirea bruscă din sistem a unui număr de 3.000 de colegi, cea mai mare parte tineri sub 35 de ani, în condiţiile în care în ultimii ani în învăţământul superior am înregistrat o scădere a numărului de tineri cadre didactice titulare de la 30 la sută la 17 la sută, ar fi însemat o lovitură dată învăţământului superior românesc”, a mai spus Cîmpeanu.

”Prin consultarea cu Guvernul am identificat soluţia, şi anunţul a fost făcut în premieră la Arad, astfel încât miercuri să putem aproba prorogarea până la 30 septembrie 2016, iar colegii noştri să aibă şansa finalizării studiilor doctorale”, a declarat ministrul.

Ministrul Educaţiei a adăugat că, începând de miercuri, România „se poate mândri” cu un procent de sută la sută cadre didactice universitare cu titluri de doctor, după ce cele peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul.

„Vor rămâne doar cei cu titlu de doctor şi ne vom putea lăuda, dar oare la ce ne va folosi că avem sută la sută cadre didactice ce deţin titlul de doctor?”, s-a întrebat ministrul.

Acesta a adăugat că în decembrie anul trecut a iniţiat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care a reuşit devansarea termenului iniţial de 11 februarie pentru data de 30 septembrie a.c., în aşa fel încât tinerii interesaţi să îşi poată obţine doctoratele.

”Am găsit înţelegere de la Guvern să devansăm termenul, ceea ce s-a şi întâmplat printr-o OUG din decembrie anul trecut. Am găsit că nu este normal ca nişte colegi care şi-au început lucrul cu câteva zeci de mii de studenţi să fie nevoiţi să iasă din sistem la 11 februarie. Ca şi cadru didactic am susţinut că trebuie să îşi ducă la capăt ceea ce au început până la sfârşitul anului universitar. Şi la nivel de legalitate sunt unele semne de întrebare, pentru că aceştia au obţinut un consurs de ocupare a locului de muncă”, a afirmat ministrul.

Sorin Mihai Cîmpeanu s-a declarat, totodată, îngrijorat de cei care vor veni în locul celor care părăsesc sistemul de învăţământ, deoarece salariile sunt destul de mici.

”Sunt îngrijorat de cei care vor veni în locul acestor colegi, ştiut fiind faptul că le cerem să aibă foarte multe lucruri, iar sistemul de salarizare la nivelul debutanţilor nu este, din păcate, suficient de atractiv”, a mai spus ministrul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*