Ultimele Știri

CIA a indus în eroare opinia publică privind tortura folosită în anchete

Interogatoriile dure aplicate de CIA deținuților suspecți de terorism în timpul erei Bush au fost mai brutale decât și-ar fi imaginat cineva vreodată, potrivit unui raport al Senatului american.

Raportul emis de Comitetul de Informații al Senatului arată tacticile de tortură folosite de agenții CIA după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Tehnicile, potrivit raportului, au fost „profund viciate,” prost gestionate și de multe ori au dus la „fabricarea” de informații.

Cell-Phone-Air-Transport-to-Guantanamo-4

Studiul a durat foarte mult timp pentru că au fost studiate peste șase milioane de documente ale CIA, de asemenea, reiese că agenția a indus în eroare în mod constant Congresul și Casa Albă-Bush despre metodele dure utilizate și rezultatele pe care le-a obtinut prin interogarea suspecților Al Qaeda.

Raportul este o relansare a decalajului partizan asupra combaterii terorismului care a dominat conducerea de la Washington cu un deceniu în urmă. Democrația susține conflictul și tactica în raport cu valorile americane în timp ce membrii de frunte ai administrației Bush au insistat că aceste practici erau vitale pentru prevenirea unui alt atac terorist.

article-2486998-192E119300000578-114_634x393

Acesta raport conține detalii sinistre despre abuzurile la care erau supuși deținuții.

„Privarea de somn implica ţinerea deţinuţilor în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii incomode, chiar şi cu mâinile legate deasupra capului”, adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ţinut „parţial dezbrăcat” pe o podea de beton.

Conform raportului, alţi deţinuţi au fost legaţi la ochi şi târâţi pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviţi cu picioarele şi pumnii de gardieni, iar în alte cazuri  erau anunțați că familia lor va fi violată și ei vor fi obligați să privească.

Mulţi deţinuţi supuşi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinaţii, stări paranoice, insomnii ori au avut tendinţa de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii reţelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconştient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, precizează autorii raportului.

„Programul de detenţie şi interogare al CIA” a fost autorizat în secret de administraţia George W. Bush în 2002, la câteva luni după semnarea de către preşedintele Bush a unui memorandum ce autoriza CIA să ucidă, să captureze şi să interogheze responsabilii de rang înalt ai Al-Qaida din lume.

Departamentul de Justitie american a investigat comportamentul angajaților CIA implicați în program și a decis să nu aducă acuzații.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*