Ultimele Știri

Chivorchian și Ostaficiuc, trimiși în judecată pentru finanțarea nelegală a Poli Timișoara

Gheorghe Chivorchian

Procurorii DNA au dispus, luni, trimiterea în judecată a secretarului general al Federației Române de Fotbal (FRF), Gheorghe Chivorchian, și a lui Constantin Ostaficiuc, fost președinte al Consiliului Județean Timiș, alături de alte persoane, pentru fapte privind finanțarea nelegală a echipei de fotbal Poli Timișoara. 

FRF a reacționat în cazul anchetării lui Chivorchian.

„Federația Română de Fotbal a luat la cunostință decizia DNA Timișoara de a schimba calitatea domnului Chivorchian din cea de martor în cea de «pus sub acuzare». Fiind un caz care se referă la o activitate anterioară, făra legatură cu Federația Română de Fotbal, nu am avut informații despre aceste proceduri pînă în acest moment. Înțelegem că este vorba despre o anchetă în desfășurare și nu despre o sentință. Vom urmări cazul, ne vom informa constant în privința derulării acestuia și așteptam hotărîrea instituțiilor competente”

Procurorii anticorupție l-au chemat pe Chivorchian pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care este investigată finanțarea ilegală a echipei Poli Timișoara, patronată de Marian Iancu, de către Consililul Județean Timiș.

DNA precizează că, în perioada 2008 — 2011, Ostaficiuc și Nădăștean, profitând de funcțiile pe care le ocupau, în mod abuziv și contrar prevederilor legale, au aprobat și dispus alocarea și plata, cu sprijinul celorlalți coinculpați, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9.950.000 lei către SC Politehnica Timișoara (fostă SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA), în condițiile în care potrivit reglementărilor în vigoare finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, fiind excluse societățile comerciale al căror scop este obținerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanțare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice.

Procurorii au reținut că cei doi, cu știință, au inițiat procedurile de obținere și apoi au avizat favorabil hotărârea CJ Timiș nr. 39/03.04.2008 în baza căreia, la 3 aprilie 2008, s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul și SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA având ca obiect susținerea echipei de fotbal, invocând ca și considerent social necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare la competițiile de club UEFA.

DNA menționează că, în perioada 2008 — 2011, CJ Timiș, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat SC Politehnica Timișoara, din bugetul județului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului.

Sursa citată precizează că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar-contabile de către angajații CJ a sumelor virate către firma respectivă, Chivorchian, Negrei și Roșca, pentru a sprijini activitatea infracțională, au prezentat și depus documente false din care rezulta că banii acordați au fost utilizați pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Ostaficiuc, Nădăștean, Hrenoschi, Mihuț, Roșca și Cionvică și aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele lui Nădăștean și al lui Ostaficiuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Chivorchian a fost președinte al clubului Poli Timișoara în perioada 2007-2011.

În același dosar a fost pus sub acuzare fostul președinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. Din raportul Curţii de Conturi, prejudiciul adus statului este de 9.950.000 lei

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*