Ultimele Știri

Chișinău: Puciul jurnaliștilor împotriva oligarhilor! Cine sunt de fapt liderii protestatarilor

chisinau

Începând cu șase septembrie în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău are loc un așa zis ”Maidan” moldovean împotriva oligarhilor care au acaparat țara. Zecii de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisia președintelui Nicolae Timofti și a guvernului condus de Vasile Streleț.

Toate aceste lucruri sunt absolut normale într-o țară unde populația se află în suferință din cauza jafurilor organizate de clasa politică și oligarhii care o dirijează. În 2015, datoria externă a Moldovei va ajunge la 100% din PIB, conform statisticilor prezentate de FMI.  La prima vedere presa română și cea internațională nu a sesizat anumite aspecte despre cei care au organizat și controlează această manifestație anti-oligarhie.  

O poză cu inițiatorii Platformei DA din februarie 2015 ne spune că ar fi vorba mai degrabă de redacția unui ziar, o mare parte din cei prezentați având legătură cu presa din Republica Moldova.

„Liderii de opinie s-au arătat nemulțumiți de situația politică din țară. De aceea, aceștia au semnat un manifest prin care s-au angajat să fie „porta-vocea societății”. Iar pentru a aduce punctele de vedere la destinatari, aceștia sunt pregătiți să organizeze și proteste pașnice. „Această platformă este constituită pentru angajarea unui dialog larg al segmentelor interesate de depășire a stării de captivitate a statului și ancorarea fermă, dar nu mimată a R. Moldova pe făgașul integrității europene. Suntem o structură deschisă, neafiliată politic”, au menționat semnatarii platformei.

„Trebuie să facem o radiografie a guvernării. Ca să vedem unde e problema”, susțin liderii de opinie.” – mesajele lansate de ”liderii de opinie” din Platforma DA în ziua lansării ong-ului.

Un alt aspect important îl reprezintă membrii Fundației Soroș și legăturile dintre mai mulți inițiatori ai protestelor cu Programul de Bună Guvernare al Fundației Soroș-Moldova.

mmmmm1

Membrii ong-urilor moldovene sunt bine legați de banii veniți din granturile Fundației Soroș. O simplă căutare pe Google vă poate oferi detalii despre legăturile acestora cu banii Fundației Soroș.

Semnatarii Platformei Civice „Dreptate şi Adevăr” (DA) sunt:

Oazu Nantoi: politolog, expert, fost director general adjunct la agenția „Moldova-Press” și ex-membru al Senatului Fundației Soros din Moldova;
Igor Boţan: corespondent pentru revista on-line Moldova Azi și pentru ziarul Vocea Civică. Între anii 2000-2008, a lucrat ca comentator politic pentru Radio Europa Liberă, BBC și The Economist Intelligence Unit. A lucrat și la Publika Tv, post de televiziune înființat de Sorin Ovidiu Vântu.
Valentin Dolganiuc: ex-vicepremier, semnatar al Declaraţiei de Independenţă;
Stanislav Pavlovschi: ex-judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului;
Mihai Manole: ex-ministru al Finanţelor, ex-ambasador în SUA;
Olesea Stamate: avocat, specialist în reforma justiţiei și fost membru Fundaţia Soros-Moldova;
Mariana Kalughin: jurist, expert anticorupţie, membru Fundația Soroș-Moldova;
Cornelia Cozonac:  jurnalist, specialist în investigaţii;
Angela Aramă: jurnalist, specialist în audiovizual;
Alexandru Cozer: jurnalist la independent.md, ziar online cunoscut ca portavocea Platformei DA.
Vasile Zgardan: inginer, semnatar al Declaraţiei de Independenţă;
Vasile Năstase: jurnalist – a devenit cunoscut pentru introducerea cenzurii la postul Euro TV
Dinu Plîngău: student;
Andrei Năstase: avocat;
Nicolae Misail: reprezentantul organizaţiei „La strada”.

Inițial protestele de la Chișinău au părut justificate și bine intenționate, dar se pare că în spatele acestor evenimente stau oameni destul de bine pregătiți în coordonarea și manipularea maselor de oameni. Primul aspect – Platforma DA nu a reușit să atragă tinerii la proteste cum s-a întâmplat la evenimentele anti-comuniste din 2009. 

Una din puținele legături cu protestele din 2009 o reprezintă Natalia Morari, fata care a mobilizat mii de oameni pe rețele de socializare. Natalia Morari mai este cunoscută și pentru alte aspecte nu tocmai plăcute, legăturile sale cu puterea de la Kremlin și faptul că ar fi agent FSB în Republica Moldova. Cafeneaua deținută de domnișoara Morari a fost o perioadă lungă de timp cuibul liderilor Platformei DA sau mai bine spus locul de taină unde se punea țara la cale.

Organizatorii acestor proteste au alergie la tricolorul românesc, lucru ieșit în evidență, în cursul zilei de 13 septembrie. Platforma DA a țipat non-stop pe tema miliardului dispărut, dar mesajul ”DNA să trecă Prutul” a fost ținut sub preș deoarece orice asociere cu România ar putea avea efecte adverse asupra manifestației așa zis anti-oligarhie. 

Fundația Soroș pare să dețină caietul de sarcini al liderilor protestatarilor de la Chișinău. Mai mulți lideri ai platformei au legături cu această Fundație și cu programul său de bună guvernare. 

Platforma DA nu are un lider proeminent care să poarte mesajul său către actuala conducere a statului moldovean. Organizatorii o evocă pe Maia Sandu ca lider deși aceasta nu și-a exprimat o poziție clară față de Platforma DA. Această grupare vrea să numească un guvern provizoriu, adică să creeze un stat în stat deși nu are nicio autoritate legală. 

Înființarea așa zisului ”Orășel al Demnității” din Piața Marii Adunării Naționale reprezintă o copie a Maidanului de la Kiev din toate punctele de vedere, dar momentan nu s-a ajuns la violențe. Platforma DA amenință, cere, nu vrea să participe la nici un fel de discuții, efectiv se prezintă în mod abuziv ca noua conducere a Republicii Moldova.

Un alt aspect interesant îl reprezintă grupurile de pază din PMAN, acestea fiind formate din militari, foștii luptători de pe Nistru. Brațul armat al Platformei DA a căutat să interzică accesul tinerilor cu steaguri tricolor sau mesaje unioniste. Astfel de aspecte ne pun în vizor aspecte nu tocmai plăcute și ne dă de înțeles că organizatorii au și interese ascunse.

Organizatorii au fost acuzați prin presă de faptul că ar avea legături cu doi infractori condamnați la închisoare în Republica Moldova. Vorbim de verișorii Viorel și Victor Țopa, patroni ai postului Jurnal TV, în prezent dați în urmărire internațională.

Cei doi oligarhi au fost deposedați de mai multe bunuri de către cel mai puternic oligarh din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. Cei doi infractori stau ascunși în Germania și au deschis un proces la CEDO, pentru că ar fi persecutați politic. Faptul că organizatorii se dau drept pro-europeni, dar și anti-români, ne face să ne punem semne de întrebare. Avem de-a face cu o luptă a oligarhilor?  

Prezența unui număr mare de ziariști în cadrul Platformei DA nu ne duce decât la ideea că avem niște marionete utilizate în jocul oligarhilor. Asta rămâne de văzut, dar jocurile murdare de la Chișinău nu vor aduce nimic bun pentru Republica Moldova.

Lucruri par destul de simple – pleacă ai voștrii, vin ai noștrii – asta ar fi strategia Platformei DA.

În concluzie, Republica Moldova nu are nici un viitor ca stat independent, ori se va uni cu România, ori va intra în sfera Rusiei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*