Ultimele Știri

Chinezii lansează o aplicaţie anticorupţie

China anticorupţie

Chinezii vor lansa de la începutul anului viitor o aplicaţie care vor permite cetăţenilor să sesizeze în mod direct procurorii anticorupţie în legătură cu eventualele acte de corupţie comise de funcționarii publici sau chiar înalţi demnitari.

Cruciații anticorupție din China au adăugat o nouă armă împotriva corupţiei în arsenalul lor odată cu lansarea unei aplicații pentru smartphone care permite publicului larg să denunţe oficialii partidului comunist care săvârşesc fapte pasibile de corupţie prin încărcarea de fotografii și videoclipuri cu fără delegile lor.

Comisia Centrale pentru Inspecţia Disciplinei de la Beijing, DNA-ul în varianta chineză, a lansat o aplicaţie anti-corupție, care va putea fi descărcată gratuit de pe Apple Store, începând cu luna ianuarie.

„Acestă aplicaţie își propune să ofere o posibilitate mai mare cetățenilor pentru a raporta despre funcţionarii care organizează banchete sau îşi procură bilete de călătorie folosind bani publici sau cei care iau mită”, se arată site-ul Comisiei.

Astfel, în China oricine, dacă are dovezi, poate să toarne un oficial, iar autoritățile vor beneficia în urma sesizării cetăţenilor. De altfel, alţii suspectează că implicarea oamenilor obișnuiți în anchetele de corupţie este o tactică a președintelui Xi Jinping de a obţine o mai mare încredere din partea chinezilor nemulţumiţi de regimul modern comunist şi pentru a-şi epura rivalii politici.

Războiul anticorupție din China lansat anul trecut a la arestarea a peste 70.000 de oficiali, iar campania a ajuns la un crescendo săptămâna trecută, când la Beijing fostul ţar al securităţii Zhou Yongkang a fost condamnat pe viață pentru că a luat drept mită peste 2o.5 milioane de dolari şi a recurs la scurgeri de informaţii din dosare secrete.

Experţii distrug mitul că Beijing-ul vrea cu adevărat participarea publicului la operaţiunile inţentate împotriva funcționarilor corupți prin invocarea cazului unui respectat avocat specializat în drepturile omului, care a militat pentru ca funcționarii să-şi dezvăluie public averile lor, iar ulterior a fost condamnat pe patru ani în baza unor acuzații inventate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*