Ultimele Știri

China va deveni principala piaţă destinată tehnologiei nucleare americane. Se pregăteşte prelungirea unui acord controversat

tehnologie nucleara

‘Statele Unite şi China vor decide în viitorul apropiat când va fi prelungit acordul’, a comunicat Departamentul de Stat. Un acord care permite implicarea Statelor Unite în industria atomică civilă din China va fi prelungit 30 de ani, în pofida criticilor unor membri ai Congresului american privind proliferarea nucleară chineză.

Perioada de 90 de zile pentru reexaminarea acordului a expirat vineri, fără a fi propuse însă modificări şă fără a se cere blocarea documentului în Congresul Statelor Unite. Actualul acord de parteneriat în domeniul energiei va expira la sfârşitul anului, iar administraţia Barack Obama anunţase că încetarea cooperări cu China va fi devastatoare pentru sectorul atomo-electric american, riscând şi să afecteze relaţiile bilaterale.

Daniel Lipman, vicepreşedintele Institutului pentru Energie Nucleară din SUA, a salutat faptul că procedura de prelungire a acordului este ‘aproape completă’, explicând că, în viitorul apropiat, China va deveni principala piaţă destinată tehnologiei nucleare americane. Numeroşi senatori americani, atât republicani, cât şi democraţi, au exprimat preocupări, explicând că există riscul ca tehnologia nucleară americană să fie transpusă pe submarine nucleare, o situaţie interzisă prin acord.

China este pe primul loc în lume în privinţa ritmului dezvoltării industriei atomo-electrice. În prezent, patru reactoare de tip american sunt în curs de construire în China, în cadrul unor contracte cu valoarea totală opt miliarde de dolari. În plus, există planuri pentru construirea altor zeci de reactoare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*