China şi Rusia se opun instalării unui sistem antirachetă american în Coreea de Sud

  • Adelina Mitrache
  • 30 aprilie 2016
  • Externe
scut antiracheta

China şi Rusia şi-au exprimat opoziţia faţă de intenţia Statelor Unite de a instala un nou sistem antirachetă în Coreea de Sud, pentru contracararea ameninţărilor balistice nord-coreene, relatează Reuters online.

În cadrul unei conferinţe comune cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Wang Yi, responsabilul chinez cu politica externă, a declarat că Statele Unite ar trebui să respecte „îngrijorările legitime” ale Chinei şi Rusiei cu privire la noul sistem antibalistic.

„Dacă va fi instalat, va avea un impact direct asupra strategiilor de securitate ale Chinei şi Rusiei,” a mai afirmat Wang.

Ministrul rus a comentat că acţiunile Coreei de Nord nu ar trebui folosite drepte scuze pentru măsuri care ar tensiona situaţia, în special instalarea unui sistem antirachetă.

Statele Unite şi Coreea de Sud au început discuţiile cu privire la posibilitatea instalării unui nou sistem antibalistic în ţara est-asiatică, după ce, pe 6 ianuarie, Coreea de Nord a efectuat cel de-al patrulea test nuclear, urmat de lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune pe 7 februarie.

Coreea de Nord a efectuat, joi dimineaţa, două teste cu rachete balistice cu rază medie de acţiune, însă acestea s-a prăbuşit la scurt timp după lansare, potrivit oficialilor americani.

Joi, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că Beijingul nu va permite izbucnirea războiului sau haosului în Peninsula Coreeană.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud se află încă în stare de război, după ce conflictul desfăşurat în perioada 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un tratat de pace.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *