Ultimele Știri

China poate provoca o nouă criză economică

Economie China

Indicele de referinţă al bursei din China s-a prăbuşit la minimul ultimelor trei luni, iar economiştii sunt îngrijoraţi fiindcă aceste evenimentele seamănă izbitor cu crahul bursei americane din 1929, ceea ce ar putea declanşa o nouă criză economică majoră în lume.

Indicele bursei de la Shanghai a încheiat această dimineaţă cu o scădere de 3,9 puncte procentuale, după ce la un moment dat se prăbuşise cu 8,2%, cea mai abruptă scădere din 2007, în ciuda multitudinii de măsuri de urgenţă adoptate de autorităţile chineze în încercarea de a stopa mişcarea de panică.

Această prăbuşire s-a răsfrânt şi asupra bursei din Shenzhen, care a deschis în scadere de 4,07% în primele schimburi, iar bursa din Hong Kong a deschis şi ea în scădere cu 4,74%.

Editorialistul de la The Guardian, Jeremy Warner critică atenţia majoră acordată crizei din Grecia, în timp ce o „criză financiară potenţial mult mai mare se dezvoltă în cealaltă parte a lumii”.

Evenimentele din China sunt asemănătoare celor care au provocat criza din 1929, cunoscută ca „Marea Depresiune”. Astfel, China a avut precum SUA peste un deceniu de creştere frenetică, creare de avuţie şi excese datorită expansiunii rapide a creditului, iar banii împrumutaţi joacă un rol major în excesele speculative.

În aceste condiţii, dacă bursele vor continua  să cada, impactul va fi mai rău decât în 2007-2008, iar cât de mult nu ar încerca autorităţile să se implice, vor apărea alte bule în continuare în economie din cauza desfidării regulilor economice comune de-a lungul timpului.

Totuşi bursele sunt doar un semnal al contracţiei viitoare a creditului, iar adevărata criză financiară se poate declanşa doar când se va prăbuşi sistemul bancar.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*